Ξηρό Δέρμα - 18 Μυστικά Ομορφιάς Για Να Εφαρμόσετε Στο Σπίτι

Το ξηρό δέρμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η κακή υγιεινή και η έκθεση στον ήλιο. Εκτός από το ότι θα πρέπει να αποκτήσετε υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας, θα πρέπει να αποφεύγετε και τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα. Εκτός από την κληρονομικότητα, το ξηρό δέρμα στο πρόσωπο μπορεί να προκληθεί από το περιβάλλον, τη διατροφή, το άγχος, την κατάθλιψη ή το υπερβολικό καθάρισμα του δέρματος. Η θεραπεία του ξηρού δέρματος είναι μια δύσκολη περίπτωση που απαιτεί αλλαγή διατροφής, υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σωστό τρόπο πλύσης και καθαριότητας, ενυδάτωσης, απολέπισης και φροντίδας του δέρματος καθημερινά. Υπάρχουν διάφορα φυσικά συστατικά όπου μπορούν να συμβάλλουν θετικά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το ξηρό δέρμα. Κάθε τύπος δέρματος έχει το δικό του πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα άτομα με λιπαρό δέρμα μπορεί να αναπτύξουν σπυράκια και σημάδια ακμής λόγω βουλωμένων πόρων, βρωμιάς και υπερβολικού πετρελαίου.

Λέγεται ότι το ξηρό δέρμα είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει σημάδια που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ρυτίδες, λεπτές γραμμές, και γεροντικές πανάδες. Επιπλέον, το πρόβλημα με το ξηρό δέρμα μπορεί να επιδεινωθεί το χειμώνα όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος. Χρειάζεται να έχετε μια ενυδατική κρέμα. Ωστόσο, μερικές κρέμες, δεν έχουν αποτέλεσμα στο ξηρό δέρμα. Εξακολουθείτε να έχετε ξηρότητα του δέρματος παρά την προσπάθεια πολλών προϊόντων φροντίδας για το δέρμα; Ορισμένα προϊόντα φροντίδας του δέρματος ενδέχεται να περιέχουν χημικές ουσίες αμφίβολης ποιότητας που μπορεί να είναι επιβλαβή και τα οποία προκαλούν ερεθισμό, φαγούρα ή άλλη κάποια αλλεργία στο δέρμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένους τρόπους φυσικής θεραπείας για το ξηρό δέρμα, στο σπίτι.

Στο TheCure.gr, σας παρουσιάζουμε τους 18 μυστικά ομορφιάς για το ξηρό δέρμα που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι.

1. Πλύσιμο Προσώπου με Νερό


Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με το ξηρό δέρμα, θα πρέπει να αποφεύγετε να επιλέγετε ισχυρά καθαριστικά για να πλύνετε το πρόσωπό σας. Τα καθαριστικά αυτά μπορούν να αφαιρέσουν τα έλαια που περιέχει φυσικά η επιδερμίδα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση και την προστασία του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, όταν το δέρμα δεν έχει αρκετό φυσικό έλαιο, γίνεται ξηρότερο. Επομένως, εάν έχετε βάλει μακιγιάζ, θα πρέπει απλά να πλύνετε το πρόσωπό σας με νερό για να απομακρύνετε τα υπολείμματα βρωμιάς.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό για να πλύνετε το ξηρό δέρμα. Και αυτό, γιατί το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Να πλύνετε καλά το πρόσωπο με χλιαρό νερό.

 • Κατά την πλύση, μην πιέζετε τα χέρια σας με δύναμη στο πρόσωπο, αλλά κάντε απαλές κινήσεις.

 • Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα.


Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, τα καθαριστικά που φέρουν την ετικέτα «ενυδατικές ιδιότητες» εξακολουθούν να περιέχουν χημικές ουσίες ή συστατικά που κάνουν το δέρμα ξηρό. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων για να βλέπετε όλα τα συστατικά που περιέχονται μέσα σε αυτά. Εάν βρείτε συστατικά όπως αλκοόλ και σαλικυλικό οξύ, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε και να μην τα χρησιμοποιείτε για ξηρό δέρμα.

2. Καθαρισμός με Έλαιο


Η μέθοδος καθαρισμού με έλαιο θεωρείται ως η καλύτερη φυσική θεραπεία για το ξηρό δέρμα. Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος όταν αισθάνεστε ότι το καθαρό νερό δεν μπορεί να διώξει εντελώς τα υπολείμματα βρωμιάς, ειδικά μετά το μακιγιάζ.
Η μέθοδος καθαρισμού με έλαιο είναι αποτελεσματική για να εξαφανίσετε τη βρωμιά, να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, να καθαρίσετε τον ιδρώτα καθώς και οτιδήποτε άλλο.

Ακούγεται περίεργο όταν πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση ελαίου θα φράξει τους πόρους του δέρματος και θα οδηγήσει σε πρόβλημα ακμής ή θα εμφανιστούν σπυράκια. Ωστόσο, η προσθήκη ελαίου μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει και ως ένα απαλό καθαριστικό. Αυτή η μέθοδος επίσης, είναι κατάλληλη για οποιοδήποτε τύπο δέρματος, ακόμη και για το λιπαρό δέρμα. Πριν τη δοκιμάσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε τι τύπο δέρματος έχετε και να αναζητήσετε τα φυσικά έλαια που είναι κατάλληλα για εσάς. Για παράδειγμα, το αργανέλαιο, το έλαιο χοχόμπα (Jojoba Oil) και το αμυγδαλέλαιο είναι ευεργετικά για το ξηρό δέρμα επειδή έχουν υψηλές ενυδατικές ιδιότητες και αποτελέσματα λείανσης. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, θα πρέπει να επιλέξετε το καστορέλαιο ως την καλύτερη εναλλακτική λύση για απαλό καθαρισμό.

Διαδικασία Εφαρμογής:

 • Πλύνετε πρώτα με χλιαρό νερό το πρόσωπό σας.

 • Βάλτε λίγη ποσότητα φυσικού ελαίου στο χέρι σας.

 • Τρίψτε και τα δύο χέρια μαζί για να παραχθεί λίγη θερμότητα (να μην είναι κρύο το χέρι που θα χρησιμοποιήσετε).

 • Απλώστε το έλαιο στο πρόσωπο ή στην περιοχή όπου είναι ξηρό το δέρμα.

 • Κάντε μασάζ στο δέρμα για λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του χεριού.

 • Μετά, ρίξτε ακόμα λίγο νερό για να αφαιρέσετε τελείως το έλαιο.

 • Αφού το ξεπλύνετε καλά, σκουπίστε απαλά με μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσει.


Επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία σε ορισμένα φυσικά έλαια, είναι σημαντικό να βάλετε ελάχιστη ποσότητα στην περιοχή του καρπού σας, πριν το εφαρμόσετε στο πρόσωπο και σε άλλη ευαίσθητη περιοχή όπως το δέρμα γύρω από τα μάτια. Εάν έχετε οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση, όπως ερεθισμός, φαγούρα, παρακαλώ σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτό το έλαιο που έχετε εξ’αρχής επιλέξει.

3. Απολέπιση


Αν έχετε ξηρό δέρμα, η απολέπιση του δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι η φυσική θεραπεία που χρειάζεστε. Το ξηρό δέρμα είναι στην πραγματικότητα νεκρά κύτταρα του δέρματος που πρέπει να απομακρυνθούν και να απολεπιστούν. Η απολέπιση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να αποκαλυφθεί το νέο δέρμα από κάτω που θα είναι πιο φρέσκο και λαμπερό.

Μέθοδοι Για Απολέπιση:

 • Χρησιμοποιήστε μέλι και πλιγούρι βρώμης για να φτιάξετε το μείγμα. Αρχίστε να τρίβετε το μείγμα με απαλές κινήσεις.

 • Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου αλεύρι βρώμης με μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα μπολ. Εφαρμόστε αυτό το μείγμα στο πρόσωπό σας και τρίψτε το απαλά με κυκλικές κινήσεις πριν το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

 • Εάν υπάρχει στο ξηρό δέρμα σας συσσώρευση νεκρών κυττάρων και δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε πλήρως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλφα-υδροξυοξέα και γλυκολικό οξύ για να απαλλαγείτε. Αυτά τα οξέα περιέχονται στα φρούτα και στη ζάχαρη.

 • Αυτά τα οξέα όχι μόνο ξεφορτώνονται αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αλλά ενισχύουν και το καινούριο και φρέσκο δέρμα που βρίσκεται από κάτω.

 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε πανί ή βούρτσα ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό αντικείμενο τριψίματος για το σώμα, για την απολέπιση του δέρματός σας. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και δερματική βλάβη.


4. Αποφύγετε Προϊόντα με Αλκοόλ για το Ξηρό Δέρμα


Όταν ψάχνετε για την καλύτερη ενυδατική κρέμα που είναι κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο ξηρό δέρμα.
Θα πρέπει να αναζητήσετε κάποια ενυδατική που παρασκευάζεται από λανολίνη ή περιέχει φυσικά έλαια. Αυτά τα συστατικά είναι αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματός σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το λάδι καρύδας ή το αργανέλαιο (παρέχει εντατική σύσφιξη και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε), ως φυσική ενυδατική κρέμα την ημέρα που το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό. Όταν αγοράζετε λάδι καρύδας, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το ακατέργαστο λάδι καρύδας από κάποιο έμπιστο τοπικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα.

5. Ενυδάτωση


Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Η καλύτερη ιδέα είναι να βάλετε κρέμα ενυδάτωσης στο πρόσωπό σας το βράδυ.

 • Ωστόσο, θα πρέπει να ενυδατώσετε το δέρμα σας και το πρωί, για να το προστατέψετε από τη βρωμιά, τους ρύπους, τον ζεστό αέρα και τον ξηρό αέρα, καθώς και πολλούς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 • Αφού ξυπνήσετε το πρωί, καθαρίστε το πρόσωπο με χλιαρό προς λίγο ζεστό νερό και αφήστε το να στεγνώσει.

 • Μετά από αυτό, εφαρμόστε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα.


6. Προστασία από τις Ακτίνες του Ήλιου


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη σχέση που έχουν οι ακτίνες του ήλιου με το ξηρό δέρμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ηλιακό φως (παρατεταμένη έκθεση) είναι επικίνδυνο για την επιδερμίδα. Η λιγότερη έκθεση όμως στον ήλιο μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο της βιταμίνης D στο σώμα σας. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, ενισχύοντας τα οστά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, η ηλιοθεραπεία είναι ο ιδανικός τρόπος για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Η ελάχιστη ποσότητα ήλιου που χρειάζεται να παίρνετε κάνει καλό στην υγεία και το δέρμα. Ωστόσο, θα πρέπει να προστατεύσετε το δέρμα σας από το έγκαυμα. Είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό πριν βγείτε έξω. Αν έχετε ξηρό δέρμα, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα του αντηλιακού για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει αλκοόλ ή χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Σας προτείνουμε ένα φυσικό αντηλιακό:

 • Μπορείτε να πάρετε οξείδιο του ψευδαργύρου και να το ανακατέψετε με λανολίνη μέχρι να γίνει σαν κρέμα.

 • Εφαρμόστε το επάνω στο δέρμα σας, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε αντηλιακό που έχετε αγοράσει.


7. Πιείτε Νερό


Το νερό διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Το νερό μας δίνει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Για παράδειγμα, αναζωογονεί το σώμα και το δέρμα μας, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, αυξάνει την ενέργεια, ενισχύει την πέψη και διατηρεί το σώμα μας υγιές. Βοηθά επίσης και στην ενυδάτωση του δέρματος, που σημαίνει ότι είναι η καλύτερη φυσική λύση για ένα ξηρό δέρμα. Η κατανάλωση αρκετού νερού θα προστατεύσει το σώμα και το δέρμα σας από τις τοξίνες και διάφορες ασθένειες.

Επειδή το νερό είναι καλό για την υγεία και την ευεξία, καθώς και για το δέρμα, πολλοί γιατροί προτείνουν να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Θα χρειαστείτε αρκετό νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι. Επιπλέον, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού εξαρτάται και από τη γενική εικόνα της υγείας σας, τον τύπο του σώματός σας και άλλους παράγοντες.

Ίσως να είναι δύσκολο να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σας βοηθούν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι για να πίνετε συχνότερα. Αν έχετε ξηρό δέρμα, θα πρέπει να κρατάτε το σώμα και το δέρμα σας καλά ενυδατωμένα.

Ωστόσο, το νερό από μόνο του δεν σας βοηθά να θεραπεύετε τελείως το ξηρό δέρμα. Απαιτείται ένας συνδυασμός πολλών τρόπων και φυσικών θεραπειών μιας ξηρής επιδερμίδας.

8. Σταματήστε τις Κακές Συνήθειες


Ορισμένες κακές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα όπως το ξηρό δέρμα και άλλα προβλήματα υγείας όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες θα πρέπει να αποφεύγονται. Το αλκοόλ, ο καπνός και άλλες ουσίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα σας. Το ξηραίνουν και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαδιών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως οι ρυτίδες. Θα πρέπει να τις περιορίσετε ή να απαλλαγείτε από αυτές εάν θέλετε να έχετε ενυδατωμένο και υγιές δέρμα.

9. Διατροφή για το Ξηρό Δέρμα
Είναι σημαντικό να αποφύγετε τα τρόφιμα τα οποία αφυδατώνουν το δέρμα σας και το κάνουν ξηρότερο. Τρώγοντας ανθυγιεινές τροφές, όπως τα αλμυρά και τα τηγανητά, θα επιδεινώσετε το πρόβλημά σας. Εάν δεν μπορείτε να μείνετε μακριά από αυτές τις τροφές, θα πρέπει να τις περιορίσετε. Αντί να τρώτε τηγανητά και αλμυρά όπως ποπ κορν, χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες, μπορείτε να επιλέξετε υγιεινά σνακ όπως φρούτα ή λαχανικά. Αυτά τα υγιεινά σνακ είναι το κλειδί στα μυστικά ομορφιάς, ενώ είναι ότι καλύτερο για ένα ξηρό δέρμα.

10. Αποφύγετε τα πολλά Μπάνια


Εάν θέλετε να δείτε αποτελέσματα για το ξηρό δέρμα, δεν θα πρέπει να κάνετε πολλά μπάνια ή ντους, γιατί οδηγούν σε ξηρότητα. Επομένως, για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, θα πρέπει να κάνετε μπάνιο ή ντους μία φορά την ημέρα. Οι ατμοί από το ζεστό νερό δεν βοηθούν στο πρόβλημα, όπως και το ζεστό νερό που αναφέραμε πιο πάνω.

Συνιστάται να κάνετε μπάνιο ή ντους και να πλένετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζεστή θερμοκρασία δεν βοηθάει στην ενυδάτωση και απομακρύνει το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων του δέρματος. Μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο μόνο για 10 λεπτά και όχι για πολύ ώρα.

11. Καλύψτε το Δέρμα σας


Μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας καλύπτοντάς το όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, το χειμώνα, μια καλή ιδέα είναι να φορέσετε κασκόλ, καπέλο και γάντια. Το καλοκαίρι, συνιστάται να φοράτε καπέλο για να αποφύγετε την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, φορώντας πουκάμισα με μανίκια και μακριά παντελόνια, το δέρμα σας δεν θα καεί και δεν θα δημιουργήσετε επιπλέον προβλήματα στο ξηρό δέρμα.

12. Χρησιμοποιήστε Βαζελίνη


Μια άλλη πολύ χρήσιμη φυσική θεραπεία για το ξηρό δέρμα είναι η βαζελίνη. Είναι πολύ αποτελεσματική, επειδή περιέχει ενυδατικές ιδιότητες. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει και ως μαλακτικό. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, η βαζελίνη μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο προστατευτικό φράγμα που διατηρεί την υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να έχει ένα ενυδατωμένο δέρμα. Επειδή η βαζελίνη είναι κολλώδης και παχιά, πρέπει να εφαρμόζεται τη νύχτα.

Πως να τη χρησιμοποιήσετε:

 • Πλύνετε πρώτα το σημείο όπου υπάρχει ξηρότητα.

 • Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας (που έχετε επιλέξει).

 • Περιμένετε 5 λεπτά έως ότου η υγρασία απορροφηθεί από το δέρμα σας.

 • Απλώστε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης για να εγκλωβίσει μέσα την υγρασία.

 • Η βαζελίνη δεν ενυδατώνει μόνο το δέρμα του προσώπου αλλά θεραπεύει και αποτελεσματικά τα χέρια και τα πόδια.

 • Βάλτε επίσης στα χέρια και στα πόδια λίγο πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.

 • Καλύψτε τα χέρια και τα πόδια σας με γάντια και κάλτσες για να ενισχύσετε την απορρόφηση και να μην λερώσετε τα σεντόνια σας. Θα έχετε ένα καλό αποτέλεσμα το πρωί που θα ξυπνήσετε. Το δέρμα σας θα φαίνεται απαλό και ενυδατωμένο.


16. Αβοκάντο για το Ξηρό Δέρμα
Το αβοκάντο είναι στις σούπερ τροφές που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι το δοκίμασαν και ανακάλυψαν ότι είναι καλό και για το δέρμα. Το αβοκάντο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μάσκες προσώπου που είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές για μυστικά ομορφιάς. Η κατανάλωση αβοκάντο σε τακτική βάση σας βοηθά επίσης να βελτιώσετε την επιδερμίδα σας. Περιέχει λιπαρά οξέα, βιταμίνες και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν να θεραπεύσετε το ξηρό δέρμα. Σαν αποτέλεσμα, τόσο η τακτική κατανάλωση αβοκάντο όσο και η τοπική εφαρμογή του, μπορούν να βελτιώσουν το δέρμα σας εσωτερικά και εξωτερικά.

Το αβοκάντο περιέχει καροτενοειδή αντιοξειδωτικά ή αλλιώς β-καροτένιο, άλφα καροτένιο, ζεαξανθίνη, βήτα κρυπτοξανθίνη και λουτεΐνη (ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών). Αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε το δέρμα σας από τους εξωτερικούς παράγοντες (περιβάλλον) που έχουν σαν αποτέλεσμα το ξηρό δέρμα, τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και άλλες δερματικές βλάβες.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Το δέρμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο συνδέεται άμεσα με τα κύτταρα του δέρματος για τη σωστή διατήρηση της σφριγηλότητάς του. Υπάρχει όμως και η βιταμίνη Ε, η οποία είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και μπορεί να δράσει ως αντιηλιακή προστασία.

Μπορείτε να βρείτε το έλαιο αβοκάντου, που είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ και μπορεί να διατηρήσει την υγρασία του δέρματος στο εξωτερικό του στρώμα για να είναι ενυδατωμένο και απαλό. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ (το κύριο συστατικό του ελαιολάδου) μπορεί να αναζωογονήσει τα κύτταρα του δέρματος, να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης και να ανακουφίσει από το κοκκίνισμα και τον ερεθισμό του δέρματος.

Για να διατηρήσετε την υγρασία στην επιφάνεια του δέρματός σας και να κάνετε το δέρμα σας να φαίνεται υγιές και μαλακό, μπορείτε να τρώτε αβοκάντο σε τακτική βάση για να τροφοδοτήσετε το δέρμα σας με αρκετά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Μια άλλη θεραπεία για το ξηρό δέρμα που χρησιμοποιείται το αβοκάντο είναι να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου κάνοντας μερικά βήματα.

Βήματα:

 • Πολτοποιήστε 1/2 ώριμο αβοκάντο σε ένα μπολ.

 • Ανακατέψτε το με ένα τέταρτο φλιτζάνι βιολογικό μέλι.

 • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα ή γιαούρτι, αν χρειαστεί.

 • Ανακατέψτε όλα αυτά τα συστατικά καλά μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.

 • Χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων σας για να απλώσετε το μείγμα πάνω στο πρόσωπο και το λαιμό σας.

 • Αφήστε τη μάσκα προσώπου στο δέρμα σας για τουλάχιστον 10 λεπτά - όχι περισσότερο από 30 λεπτά.

 • Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό.

 • Συνιστάται η επανάληψη αυτής της θεραπείας δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και μετά από μερικές εβδομάδες, το δέρμα σας θα είναι ενυδατωμένο.


Δείτε επίσης: Μάσκα Προσώπου με Μέλι – Τα 15 Καλύτερα Μυστικά Ομορφιάς

17. Μπανάνα
Ξέρετε ότι η μπανάνα είναι εξαιρετική επιλογή για το δέρμα σας; Η μπανάνα είναι πλούσια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η μπανάνα είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος. Ακόμα και το λιπαρό δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή μπορεί να πάρει τα ευεργετικά συστατικά της μπανάνας. Η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας λόγω των πολλών θρεπτικών ουσιών που περιέχονται σε αυτήν όπως το κάλιο, βιταμίνες Β, βιταμίνη Α, ψευδάργυρος, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, λεκτίνη και αμινοξύ. Επιπλέον, η κατανάλωση μπανάνας καθημερινά και η τοπική εφαρμογή της θα έχει πολλά οφέλη για το ξηρό δέρμα. Για παράδειγμα, λειτουργεί και ως ενυδατική κρέμα. Ως εκ τούτου, ενυδατώνει την επιδερμίδα και την κάνει απαλή, ενώ στα μυστικά ομορφιάς, είναι ένα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιείται για μάσκες προσώπου. Για το ξηρό δέρμα φτιάξτε μια μάσκα με μπανάνα ακολουθώντας τις παρακάτω 2 μεθόδους.

Μέθοδος 1

 • Λιώστε μια ώριμη μπανάνα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.

 • Εφαρμόστε την στο πρόσωπο και στο λαιμό σας (θα πρέπει να αποφύγετε τις ευαίσθητες περιοχές όπως το δέρμα γύρω από το στόμα και τα μάτια σας).

 • Αφήστε την να καθίσει καλά στο δέρμα για περίπου 10-15 λεπτά, ώστε τα θρεπτικά συστατικά και η υγρασία να απορροφούνται αποτελεσματικά από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

 • Ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό προς λίγο ζεστό νερό (όχι καυτό).

 • Μετά, ρίξτε στο πρόσωπό σας κρύο νερό για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος.

 • Τέλος, μπορείτε να βάλετε μια ενυδατική κρέμα στην επιδερμίδα σας για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητά της.


Μέθοδος 2

Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου από μπανάνα, γιαούρτι και χυμό πορτοκαλιού. Το γιαούρτι είναι αποτελεσματικό στο κλείσιμο των μεγάλων πόρων, σφίγγοντας το δέρμα, ενώ το ενυδατώνει κιόλας. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτος με βιταμίνη C που αναζωογονεί τα κύτταρα του δέρματός σας και μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Διαδικασία Παρασκευής

 • Λιώστε μια ώριμη μπανάνα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πολτός.

 • Ανακατέψτε με μια κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού και μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι.

 • Εφαρμόστε αυτή την μάσκα πάνω στο πρόσωπό σας, στον λαιμό σας και σε άλλες ξηρές περιοχές του δέρματος.

 • Χρησιμοποιήστε τα δάκτυλά σας για να κάνετε μασάζ στο δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να βελτιώσετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

 • Αφήστε αυτή την μάσκα να καθίσει καλά στο δέρμα σας για περίπου 15 λεπτά.

 • Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό πολύ καλά.

 • Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να βάλετε και μια ενυδατική κρέμα για τον τύπο του δέρματός στο τέλος.

 • Επαναλάβετε τη διαδικασία με μία από αυτές τις μάσκες με μπανάνα, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να έχετε πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.


18. Γάλα


Το γάλα αποτελεί βασικό συστατικό και έχει προστεθεί σε πολλές κρέμες ενυδάτωσης καθώς και σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν το μυστικό ομορφιάς της βασίλισσας Κλεοπάτρας που είχε όμορφο και λαμπερό δέρμα, επειδή έκανε μπάνιο με γάλα. Χρησιμοποιώντας γάλα για να πλύνετε το πρόσωπό σας, θα ενυδατώσετε το δέρμα σας και θα το ανακουφίσετε από τις κηλίδες. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του δέρματός σας ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θα κρατήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο. Επιλέξτε ένα γάλα πλήρες και όχι light, για να κάνετε ενυδάτωση στο ξηρό δέρμα. Εδώ είναι η μέθοδος για το πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Μέθοδος

 • Ρίξτε μια επαρκή ποσότητα γάλα σε ένα μπολ.

 • Κάντε μασάζ στο δέρμα σας απαλά με κυκλικές κινήσεις. Τα χέρια σας θα πρέπει να είναι πολύ καθαρά πριν κάνετε το μασάζ.

 • Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό μετά από λίγα λεπτά.

 • Επαναλάβετε τη διαδικασία τακτικά για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.


Αυτοί είναι 18 τρόποι φυσικής θεραπείας για το ξηρό δέρμα, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι σας. Ελπίζω ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτό το άρθρο θα σας ικανοποιήσουν. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα κατά την εφαρμογή, μην διστάσετε να ενημερώσετε τον δερματολόγο σας ή να σταματήσετε αμέσως κάποιο συστατικό από τα παραπάνω.Σχόλια