Λάδι Καρύδας - Τα 18 Οφέλη Που Έχει Για Την Υγεία

Το λάδι καρύδας είναι ένα βασικό συστατικό για την υγεία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, ενώ προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και τα Νησιά του Ειρηνικού. Η χρήση και η δημοτικότητά του αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Το λάδι καρύδας είναι μια εξαιρετική πηγή διατροφής και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το λάδι καρύδας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων, χρησιμοποιείται πολύ για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Χρησιμοποιείται λοιπόν, από όλο τον κόσμο και σχεδόν για τα πάντα, για στοματικό διάλυμα μέχρι και για ενυδατική κρέμα για το δέρμα, ενώ πολλοί το δοκιμάζουν και για το μαγείρεμα.

Η καρύδα περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αλλά είναι ακίνδυνα. Περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας τα οποία είναι λιπαρά οξέα μεσαίου μήκους. Αυτά τα λιπαρά οξέα απορροφώνται με διαφορετικό τρόπο από το σώμα. Πηγαίνουν κατευθείαν στο συκώτι από τον πεπτικό σωλήνα και μετατρέπονται σε κετόνες (παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού). Αυτό μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες για την επιληψία και τη νόσο Αλτσχάιμερ.Τα οφέλη για την υγεία από το λάδι καρύδας είναι τόσο εκπληκτικά που θα πρέπει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Επειδή στο λάδι καρύδας τα κορεσμένα λιπαρά είναι πάνω 90 τοις εκατό, υπάρχει η άποψη ότι είναι ανθυγιεινό, τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον. Αλλά οι απόψεις διίστανται, καθώς πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο και βλέπουν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία τους. Για παράδειγμα, έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Βοηθά τον οργανισμό, να απορροφάει πιο εύκολα τα έλαια βάσης (π.χ. ελαιόλαδο). Στην πραγματικότητα, το λάδι καρύδας είναι από τις λίγες τροφές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως "superfoods - υπερτροφές" που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και συμβάλουν σημαντικά στην υγεία.

Αλλά νωρίτερα αυτό το έτος, η American Heart Association δημοσίευσε μια έκθεση που συμβουλεύει τη χρήση του ελαίου καρύδας. Αυτή η αναφορά έπεσε σαν πυρκαγιά, πυροδοτώντας τίτλους όπως "Το έλαιο καρύδας δεν είναι υγιές, ποτέ δεν ήταν υγιές". Φυσικά, αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα έχουμε έρθει να σκεφτούμε για το λάδι καρύδας τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η πραγματική συμφωνία; Είναι κάτι καλό για εσάς ή όχι; Κάναμε μια δέσμη έρευνας και μίλησα με εμπειρογνώμονες στον τομέα, για να μάθουμε.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του καρύδας είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά τουλάχιστον μία ανασκόπηση σχετικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έρευνα δεν υποστηρίζει πραγματικά τη δημοφιλή ιδέα ότι το έλαιο καρύδας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στο Thecure.gr τα 18 οφέλη που έχει το λάδι καρύδας για την υγεία.

1. Ενισχύει Το Ανοσοποιητικό Σύστημα


Λάδι Καρύδας Για Το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το λάδι καρύδας αποτελείται από λιπαρά όπως, το λαυρικό οξύ, το καπρυλικό οξύ και το καπρικό οξύ, ενώ έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως ο έρπης, η γρίπη, ο κυτταρομεγαλοϊός (ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών), ακόμη και ο ιός HIV.

Με την προσθήκη λαδιού καρύδας σε ένα πρόγραμμα για υγιεινή διατροφή που μπορείτε να ακολουθήσετε, θα διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό όλο το χρόνο και ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

2. Μειώνει Τη Χοληστερόλη


Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαδιού καρύδας, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.

Αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και βλάβης των αρτηριών και βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών προβλημάτων και μειώνει την υπέρταση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σας προστατεύει από μελλοντικές καρδιακές παθήσεις.

Εκείνοι που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου μπορούν να ωφεληθούν και από την προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή τους σε καθημερινή βάση για τη μείωση του κινδύνου.

3. Ελέγχει τα Επίπεδα Σακχάρου Στο Αίμα


Το λάδι καρύδας είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την έκκριση ινσουλίνης. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας που υπάρχουν στο λάδι καρύδας μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αυτά τα λιπαρά οξέα απορροφώνται εύκολα από τα κύτταρα και μετατρέπονται γρήγορα σε ενέργεια. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Το λάδι αυτό μειώνει επίσης την γλυκόζη στο αίμα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη.

Το έλαιο καρύδας μπορούν να το τρώνε άφοβα τα άτομα που έχουν από διαβήτη και μπορούν να ωφεληθούν καλύτερα, αν αντί για κάποιο άλλο λάδι, επιλέξουν αυτό, για να μαγειρεύουν τα φαγητά τους.

4. Θεραπεύει Την Μυκητίαση


Το λάδι καρύδας έχει αντιμικροβιακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η ενυδατική και απαλή φύση του λαδιού, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία διαφορετικών τύπων μολύνσεων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία της μυκητιασικής λοίμωξης, γνωστή και ως μυκητίαση. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα και για τη θεραπεία μυκητίασης νυχιών του ποδιού.

Η τοπική εφαρμογή καθαρού λαδιού καρύδας στο σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα, παρέχει ανακούφιση από τη φλεγμονή που προκαλείται από την μυκητίαση. Επίσης, η υψηλή ικανότητα του λαδιού να συγκρατεί στο εσωτερικό του δέρματος την υγρασία, εμποδίζει το άνοιγμα και το ξεφλούδισμα του δέρματος. Αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την μυκητίαση, μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη λαδιού καρύδας για να μειωθεί γρηγορότερα το πρόβλημα.

5. Μειώνει Τις Ραγάδες


Το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την εμφάνιση των ραγάδων λόγω των ενυδατικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Τα οξέα λιπαρά που περιέχει, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων του δέρματος και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην θρέψη του κατεστραμμένου δέρματος.

Αυτό το λάδι απορροφάται από το δέρμα πολύ γρήγορα όταν κάνετε μασάζ με αυτό, στην πληγείσα περιοχή. Εκτός από τις ραγάδες, βοηθά επίσης και στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων του δέρματος, όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα, το έκζεμα και άλλες δερματικές λοιμώξεις.

Για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τις ραγάδες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

6. Δυναμώνει Τα Μαλλιά


Το λάδι καρύδας μπορεί να διατηρήσει αποτελεσματικά την ομορφιά, την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά θρεπτικά συστατικά για τα μαλλιά σας. Είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας και διεισδύει εύκολα μέσα στο στέλεχος της τρίχας, δίνοντας τα απαραίτητα εκείνα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των τριχών.

Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην ταχύτητα της ανάπτυξης των τριχών, βελτιώνοντάς τες ταυτόχρονα από τις βλάβες που μπορεί να έχουν υποστεί. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει την πιτυρίδα και τις ψείρες από το τριχωτό της κεφαλής σας.

Για τη θρέψη και την υγεία των ταλαιπωρημένων σας μαλλιών, κάνετε απλά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας με ζεστό λάδι καρύδας, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

7. Βοηθά Στην Πέψη


Λάδι Καρύδας Για Την Πέψη

Μελέτες δείχνουν ότι το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικά καλό για το πεπτικό σύστημα. Βοηθά στη διαδικασία της πέψης και αποτρέπει επίσης διάφορα προβλήματα με το στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα όπως η δυσπεψία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα.

Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας που έχει, απαιτούν λιγότερη ενέργεια και λιγότερα ένζυμα για να διασπαστούν. Αυτό του επιτρέπει να αφομοιωθεί και να απορροφηθεί εύκολα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που προβλήματα με την πέψη τους.

Επιπλέον, βοηθά στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αμινοξέα, που βοηθούν στη διαδικασία της πέψης.

Εάν έχετε προβλήματα με την πέψη ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με το πεπτικό σας σύστημα, δοκιμάστε να προσθέσετε λάδι καρύδας στη διατροφή σας. Μέσα σε λίγες μέρες, μπορεί να παρατηρήσετε μια τεράστια βελτίωση της κατάστασής σας.

8. Δυναμώνει Τα Οστά


Το λάδι καρύδας βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου, της βιταμίνης D και άλλων σημαντικών συστατικών ουσιών. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικά για να δυναμώσουν τα οστά.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μεσήλικες γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, μπορούν να μειώσουν σημαντικά αυτό τον κίνδυνο με το να βάλουν στην καθημερινή τους διατροφή το λάδι καρύδας.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ότι μπορείτε να δίνετε καθαρό λάδι καρύδας στα παιδιά σας, για να βελτιωθούν και να δυναμώσουν τα οστά τους.

9. Καταπολεμά Τη Νόσο Αλτσχάιμερ


Λάδι Καρύδας Για Τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση λαδιού καρύδας, συνδέεται με την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νοητικών προβλημάτων.

Από έρευνα που έχει γίνει, πιστεύεται ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που βρίσκονται στο λάδι καρύδας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των κετονών στο αίμα, τα οποία λειτουργούν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Η έρευνα για αυτό το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η καθημερινή χρήση από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας – συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων, θα βελτιώσει τη λειτουργίας του εγκεφάλου και τη μνήμη τους.10. Ενισχύει Την Απώλεια Βάρους


Το λάδι καρύδας είναι πολύ χρήσιμο για την απώλεια βάρους. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας που περιέχει, είναι πιο κοντά και πιο υδατοδιαλυτά σε σύγκριση με άλλα λάδια όπως το ελαιόλαδο. Αυτά τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας απορροφώνται απευθείας από τα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι το λίπος μπορεί να καεί αμέσως ως ενέργεια αντί να αποθηκευτεί στο σώμα.

Έχει βρεθεί ότι αυτό το λάδι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους που συσσωρεύεται στην περιφέρεια της μέσης και στην κοιλιά.

Επιπλέον, είναι εύπεπτο και βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού για καύση του λίπους. Για όλους αυτούς τους λόγους, αρκετοί ειδικοί στον τομέα της υγείας το προτείνουν σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

11. Βοηθά Στην Αντιμετώπιση Του Διαβήτη


Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες της σημερινής εποχής. Αλλά υπάρχουν καλά νέα - το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις που έχει αυτή η ασθένεια.

Σε μια μελέτη, αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2010 σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 2, παρατηρήθηκε ότι το λαυρικό οξύ που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου.

12. Μειώνει Τις Κρίσεις Επιληψίας


Γνωρίζετε πώς είναι, όταν ένας άνθρωπος πάσχει από επιληψία; Δεν είναι ευχάριστο θέαμα. Οι συχνές εμφανίσεις κρίσεων επιληψίας κάνουν τη ζωή του ατόμου πολύ δύσκολη. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς μπορείτε και σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας.

Σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 73 παιδιά που πάσχουν από κρίσεις επιληψίας και αφού τα χώρισαν σε δύο ομάδες, διαπιστώθηκε ότι, στην πρώτη ομάδα που τους έβαλαν να κάνουν κετογονική δίαιτα (ένα ειδικό είδος διατροφής για τη θεραπεία της επιληψίας στα παιδιά), διαπιστώθηκε ότι το 40% των παιδιών αυτής της ομάδας, εμφάνισαν περίπου 50% μείωση στις κρίσεις επιληψίας που είχαν σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα που δεν έκαναν αυτή τη δίαιτα. Και το 7% των παιδιών που είχαν κάνει την κετογονική δίαιτα είχαν δείξει μέχρι και 90% μείωση των κρίσεων που παρουσίασαν. Αυτό δείχνει γιατί οι κετόνες είναι σημαντικές για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων.

Έχει επίσης βρεθεί ότι τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCT) που βρίσκονται στο λάδι καρύδας, όταν προστίθενται σε μια κετογονική δίαιτα, θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα, με την παραπάνω κλινική δοκιμή.

13. Μειώνει Τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Παθήσεων


Λάδι Καρύδας Για Τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά. Αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι όλα τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι η αιτία που παρουσιάζονται καρδιαγγειακά προβλήματα; Έχει ανακαλυφθεί ότι τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει το λάδι καρύδας αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλης). Η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από το αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για τον πληθυσμό των νησιών του Ειρηνικού, ο οποίος καλύπτει περίπου το ήμισυ των συνολικών θερμιδικών αναγκών του από λάδι καρύδας. Οι μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι στους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχουν μεγάλα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε μια μελέτη της Βραζιλίας που περιελάμβανε 40 γυναίκες, το λάδι αυτό είχε μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής χοληστερόλης) ενώ αύξησε ταυτόχρονα τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης).

Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη σε αρουραίους, από το Πανεπιστήμιο Κεράλα της Ινδίας, διαπιστώθηκε ότι το λάδι καρύδας, εκτός από τη μείωση της LDL και την αύξηση της HDL, βελτιώνει επίσης τους παράγοντες που έχουν σχέση με την πήξη του αίματος. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

14. Είναι Εξαιρετική Υγιεινή Τροφή


Οι ισχυρισμοί ότι το λάδι καρύδας είναι μια υπερτροφή, είναι πάρα πολλοί και μπορείτε να τις βρείτε σε όλο το διαδίκτυο. Και φυσικά είναι αλήθεια. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, το λάδι αυτό είναι η βασική τροφή που έχει μεγαλώσει ολόκληρες γενιές, όπως στα νησιά του Ειρηνικού, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Οι υποστηρικτές του λαδιού καρύδας δηλώνουν ότι η πλειονότητα των κορεσμένων λιπαρών του αποτελείται από λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, τα οποία είναι πιο υγιεινά και εύπεπτα από τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας που υπάρχουν στα περισσότερα λάδια.

15. Ελέγχει Την Πείνα


Οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πείνα μας, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να τρώμε ότι βρίσκουμε και στο τέλος να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα τόσο με το βάρος μας, όσο και με την υγεία μας. Αν όμως προσέχαμε λίγο τη διατροφή μας και προσθέταμε σε αυτήν το λάδι καρύδας, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά.

Όπως αναφέραμε ήδη, το 66% του λαδιού καρύδας αποτελείται από λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, τα οποία ενισχύουν την καύση πολλών θερμίδων. Στην ιδανική περίπτωση, μπορείτε να το τρώτε περίπου 15 με 20 λεπτά πριν τα γεύματά σας. Μειώνει την όρεξή σας και δεν θα καταλήξετε να τρώτε άσκοπα οτιδήποτε βρείτε μπροστά σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Nutrition» είχε αναθεωρήσει όλες τις δημοσιευμένες μελέτες για τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCT) στη διαχείριση του βάρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε MCT συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού και στην καύση θερμίδων.

Ο έλεγχος της πείνας, όχι μόνο σας βοηθά να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά διατηρεί το σώμα υγιές και γεμάτο ενέργεια.

16. Βελτιώνει Την Υγεία Των Νεφρών


Τα προβλήματα με τα νεφρά μπορούν πραγματικά να δυσκολέψουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά μπορεί κάποιος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, να βελτιώσει την υγεία των νεφρών του, προσθέτοντας απλά το λάδι καρύδας στη διατροφή του. Έχει βρεθεί ότι οι τραυματισμοί στα νεφρά μπορούν να αντιμετωπιστούν με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι η παρουσία κορεσμένων λιπαρών (ειδικά εκείνων από το λάδι καρύδας) μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα στον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις των νεφρών, χρησιμοποιώντας μαζί και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ένας άλλος λόγος που το καθιστά ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε σχετικής μόλυνσης είναι η παρουσία του μυριστικού οξέος. Το οξύ αυτό έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τις βλάβες των νεφρών. Μια μελέτη που έγινε σε αρουραίους στην Αργεντινή, απέδειξε την αποτελεσματικότητα του λαδιού καρύδας για τη νεφρική ανεπάρκεια και τη λοίμωξη των νεφρών, που παρουσίασαν. Η μελέτη έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα βοήθησαν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

17. Θεραπεύει Τις Αιμορροΐδες


Υπάρχουν βασικά δύο τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας για τις αιμορροΐδες.
Με Εξωτερική Εφαρμογή (Τοπικά)

Οι αντιμικροβιακές και οι αντιγηραντικές ιδιότητες του λαδιού καρύδας, το καθιστούν απόλυτα κατάλληλο για εξωτερική (τοπική) εφαρμογή για την επούλωση των αιμορροΐδων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπάλες από βαμβάκι και να τις βάλετε σε καθαρό λάδι καρύδας. Εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή. Για κάθε εφαρμογή, χρησιμοποιήστε μια νέα βαμβακερή μπάλα. Αν και δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν από αιμορροΐδες έχουν δοκιμάσει τοπικά το λάδι και είδαν αποτέλεσμα.
Με Εσωτερική Εφαρμογή

Έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα εάν φάτε το λάδι καρύδας για να απαλλαγείτε από τις αιμορροΐδες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε. Εκτός αυτού, μπορείτε επίσης να το ανακατεύετε με χυμούς (smoothies)και να το πίνετε καθημερινά. Επίσης, βοηθά στην πέψη και μειώνει τη δυσκοιλιότητα, που συμβάλλει στη δημιουργία των αιμορροΐδων.

18. Συμβάλει Στην Ορμονική Ισορροπία


Λάδι Καρύδας Για Την Ορμονική Ισορροπία

Λόγω των πολλών κορεσμένων του λιπαρών, όπως το λαυρικό οξύ, το λάδι καρύδας φαίνεται να συμβάλλει στην ισορροπία των ορμονών. Μελέτες έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα την επίδραση που έχει στις γυναικείες ορμόνες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Μία τέτοια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης έχει αρνητική επίδραση στα λιπίδια και τις λιποπρωτεΐνες στις γυναίκες. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών έχουν προστατευτική δράση στη διατήρηση των οιστρογόνων.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το λάδι καρύδας έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην καλή χοληστερίνη. Συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου των ωφέλιμων πρωτεϊνών που διατηρούν σε καλά επίπεδα τα οιστρογόνα στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, οδηγώντας σε υγιέστερα λιπιδικά προφίλ.

Πως Να Το Χρησιμοποιήσετε


Ποιο είδος λάδι καρύδας να επιλέξετε

  • Είναι σημαντικό να ξέρετε τον τύπο λαδιού καρύδας που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχει το παρθένο (μη επεξεργασμένο) και το επεξεργασμένο (έχουν αφαιρεθεί πολλά συστατικά) λάδι καρύδας. Το παρθένο (μη επεξεργασμένο) είναι μια καλή επιλογή καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού. Σε περίπτωση που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, προτιμήστε το ραφιναρισμένο (επεξεργασμένο). Απλά βεβαιωθείτε ότι το επεξεργασμένο λάδι καρύδας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε περιέχει τη μικρότερη ποσότητα χημικών ουσιών και δεν υδρογονώνεται.

  • Εάν θέλετε να φτιάξετε χυμούς ή smoothies, ρίξτε 1-2 κουταλιές λάδι από καρύδα στο μπλέντερ μαζί με τα φρούτα που θέλετε κι απολαύστε το ρόφημά σας. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και θα πρέπει από σήμερα κιόλας να το συμπεριλάβετε στις διατροφικές σας συνήθειες.


Πόσο Λάδι Καρύδας Πρέπει Να Καταναλώνετε


Το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ροφήματα αλλά και για το μαγείρεμα. Δεδομένου ότι η καρύδα δίνει ένα υπέροχο άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές συνταγές. Εάν το καταναλώνετε τακτικά, προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 3 κουταλάκια του γλυκού. Η λήψη περισσότερων κουταλιών θα ήταν επιβλαβής για τον οργανισμό.

Έρευνες Για Το Λάδι Καρύδας Και Τα Οφέλη Του Στην Υγεία


Στις αρχές του 2000, οι μελέτες που δημοσίευσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια εδραίωσαν τη φήμη του λαδιού καρύδας ως υγιεινή τροφή. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας (που βρίσκονται στο έλαιο καρύδας) μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες να κάψουν λίπος. Μια μελέτη του 2015 δείχνει επίσης ότι το λάδι καρύδας ενισχύει την καλή χοληστερόλη (HDL). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ενισχύει την απώλεια βάρους σε παχύσαρκες γυναίκες.

Έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως αναφέραμε πιο πάνω, γι’αυτό θα πρέπει να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Για μέγιστα οφέλη, χρησιμοποιήστε παρθένο λάδι καρύδας.

Σημείωση: Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας, εάν θελήσετε να δοκιμάσετε κάποιον από τους παραπάνω τρόπους θεραπείας. Και σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, απευθυνθείτε στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.Σχόλια