Έκζεμα - 10 Φυσικοί Και Απλοί Τρόποι Αντιμετώπισης

Το έκζεμα είναι ένα είδος δερματικής πάθησης που ονομάζεται επίσης και δερματίτιδα. Περιλαμβάνει τον κνησμό, το κοκκίνισμα, το ξηρό και (σκισμένο) δέρμα. Αυτά τα εξανθήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε διαφορετικά μέρη του σώματος, αλλά εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, πίσω από τα γόνατα, την εσωτερική πλευρά των αγκώνων, αλλά και στα χέρια και τα πόδια. Το ατοπικό έκζεμα είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος και εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζει να υπάρχει καθώς ενηλικιώνονται.

Στη σημερινή εποχή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την υγεία, ενώ συναντάμε όλο και περισσότερους ανθρώπους όπου αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα του δέρματος. Σχεδόν όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο τους, υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα στο δέρμα. Το έκζεμα είναι ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει πάνω από το 10% του πληθυσμού.Το έκζεμα ή η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια δερματική νόσος. Εάν έχετε έκζεμα, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα όπως ο κνησμός, η ξηρή και λεπτή επιδερμίδα και το κοκκίνισμα του δέρματος. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να χειροτερεύουν κατά την περίοδο του χειμώνα.

Ο ξηρός αέρας που υπάρχει τον χειμώνα σε συνδυασμό με τη θέρμανση του σπιτιού, μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας και να προκαλέσει έκζεμα. Άλλες αιτίες είναι τα μάλλινα ρούχα που φοράτε, τα ζεστά ντους και οι πολλές κουβέρτες που στρώνετε στο κρεβάτι και χρησιμοποιείται όταν κοιμάστε.

Το έκζεμα μπορεί επίσης να προκληθεί από τον ερεθισμό του δέρματος, τις λοιμώξεις, το στρες, την αλλεργία στη σκόνη και από τα κατοικίδια ζώα.

Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία τον χειμώνα, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να θεραπεύσουν το έκζεμα και να αντιμετωπίσουν το ξηρό δέρμα, την φαγούρα στο δέρμα και τα εξανθήματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί φυσικοί και απλοί τρόποι θεραπείας και αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το έκζεμα.

Εδώ είναι οι 10 καλύτεροι φυσικοί τρόποι θεραπείας για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα.

1. Διατηρήστε Την Θερμοκρασία


Το δέρμα τείνει να αντιδρά σε ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα, όταν μπαίνετε σε ένα ζεστό σπίτι όταν έξω έχει κρύο ή το αντίστροφο, το δέρμα δεν είναι σε θέση να διαχειριστή αυτή την αλλαγή της θερμοκρασίας σωστά. Στην πραγματικότητα, η ξαφνική αυτή αλλαγή συμβάλλει στην ξηρότητα του δέρματος και τον κνησμό. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα εκζέματος.

Η σωστή διατήρηση της θερμοκρασίας του δέρματος, μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη για την κατάστασή σας. Διατηρήστε την θερμοκρασία σταθερή σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας.

Αντί να χρησιμοποιήσετε χοντρό πάπλωμα, χρησιμοποιήστε καλύμματα κρεβατιού και σεντόνια μαζί, για να μπορείτε να τα αφαιρείτε σε περίπτωση που ζεσταίνεστε. Αποφύγετε τις μάλλινες κουβέρτες.

Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που φοράτε. Φορώντας μερικά ρούχα από πάνω (ειδικά όταν έχει πολύ κρύο) σας επιτρέπει να βγάζετε κάποιο από αυτά, για να αποφύγετε την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός σας.

2. Χρησιμοποιήστε Υγραντήρα


Η υγρασία κατά την περίοδο του χειμώνα τείνει να παραμένει χαμηλή. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, πέφτει και η υγρασία του αέρα. Επιπλέον, τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης βγάζουν ζεστό αέρα που διαχέεται σε όλο το σπίτι και στεγνώνει τον αέρα στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα αν έχετε έκζεμα, να επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Θα πρέπει να διατηρείτε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας σταθερή, με το επίπεδο υγρασίας να κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 τοις εκατό για να μην στεγνώνει το δέρμα σας.

Εάν η υγρασία στο σπίτι σας είναι πολύ χαμηλή, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα.

Μπορείτε να αγοράσετε έναν υγραντήρα ή απλά να βάλετε ένα μπολ με νερό σε κάθε δωμάτιο για να αυξήσετε την υγρασία στον αέρα. Ανεξάρτητα από το τι θέλετε να χρησιμοποιήσετε, διατηρήστε τον χώρο καθαρό για να αποφύγετε τη μούχλα.

3. Κάντε Συχνή Ενυδάτωση


Εφαρμόστε συχνά ενυδατική κρέμα για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα

Οι ενυδατικές ουσίες είναι απαραίτητες για το δέρμα σας. Αλλά ιδιαίτερα το χειμώνα, πρέπει να κάνετε ενυδάτωση πιο συχνά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα, η οποία είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του εκζέματος.

Αγοράστε μια ενυδατική κρέμα για βαθιά ενυδάτωση, κατά προτίμηση μια αλοιφή, για να τη χρησιμοποιείτε κατά τους χειμερινούς μήνες. Μια άλλη επιλογή που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το αμυγδαλέλαιο, το οποίο είναι παχύρευστο και βοηθά στο να διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο για ώρες.

Όταν χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα χέρια και το πρόσωπό σας, καθώς είναι πιο εκτεθειμένα στον ξηρό και κρύο αέρα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές κρέμες και έλαια όταν το δέρμα σας είναι ακόμη υγρό μετά από ένα ντου για να κρατήσει την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος.

Θα πρέπει να ενυδατώνετε το δέρμα σας περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

4. Επιλέξτε Τα Κατάλληλα Ρούχα


Καθώς μειώνεται η θερμοκρασία, πολλοί επιλέγουμε να φοράμε αρκετά ρούχα. Τα κασκόλ, τα γάντια, τα πουλόβερ και οι κάλτσες είναι απαραίτητα για να προστατευόμαστε από το κρύο. Αλλά εκείνοι που ταλαιπωρούνται από το έκζεμα θα πρέπει να αποφεύγουν τα μάλλινα.

Το μάλλινο μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τον κνησμό.

Δοκιμάστε να φορέσετε βαμβακερά ρούχα και όχι πολλά μάλλινα ρούχα. Αυτό, θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματος όπως απαιτείται, καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όσοι έχετε αλλεργία στα δερμάτινα, αποφύγετε να φοράτε ρούχα και γάντια που είναι φτιαγμένα από καθαρό δέρμα ή και δερματίνη.

Εάν θέλετε να βάλετε δερμάτινα ή μάλλινα γάντια, μπορείτε να φορέσετε ένα ζευγάρι γάντια από μετάξι κάτω από αυτά, για να μειώσετε τον ερεθισμό του δέρματος.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι πρέπει να βγάζετε αμέσως τα βρεγμένα ρούχα και παπούτσια που φοράτε, καθώς μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

5. Αποφύγετε Τα Ζεστά Μπάνια


Μην κάνετε ζεστά μπάνια για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα

Τα ζεστά μπάνια, είναι απόλαυση για πολλούς ανθρώπους. Όσο δελεαστικό κι αν είναι, όσοι έχετε έκζεμα, θα πρέπει να τα αποφεύγετε. Στην πραγματικότητα, τα ζεστά μπάνια μπορεί να είναι και ο λόγος που εμφανίζεται το έκζεμα τον χειμώνα.

Η θερμότητα από τα ζεστά μπάνια μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, η οποία οδηγεί σε κνησμό και ξηροδερμία.

Οπότε, μπορείτε να κάνετε λιγότερο συχνά μπάνιο με ζεστό νερό και όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο χρειάζεται, για να μην επιδεινώσετε το πρόβλημα.

Για να βοηθήσετε το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία στο εσωτερικό του την ώρα που κάνετε μπάνιο, μπορείτε να βάλετε κάποια προϊόντα ενυδάτωσης μέσα στο νερό της μπανιέρας. Όποιο κι αν είναι το κόστος, να αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια, καθώς θα απομακρύνουν τα φυσικά έλαια από το δέρμα σας, κάνοντάς το πιο ευάλωτο στην ξηρότητα, ενώ επιδεινώνει και το έκζεμα.

Αφού κάνετε μπάνιο ή ντους και βγείτε από την μπανιέρα, μην τρίβετε το δέρμα σας με πετσέτα. Αφήστε το να στεγνώσει από μόνο του και στη συνέχεια απλώστε λίγο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο στο δέρμα σας ενώ είναι ακόμα υγρό.6. Κάντε Μπάνιο Με Πλιγούρι Βρώμης


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλιγούρι βρώμης και να γεμίσετε τη μπανιέρα, για να απολαύσετε ένα χλιαρό μπάνιο. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού και να κάνει το δέρμα σας απαλό. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της ξηρότητας με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και σταματάει την απώλεια υγρασίας, ώστε να παραμένει το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Το πλιγούρι βρώμης περιέχει αντι-ερεθιστικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες που ανακουφίζουν από τον κνησμό και μειώνουν τον πόνο. Επίσης περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες που ονομάζονται β-γλυκάνες.

 1. Ετοιμάστε ένα ζεστό μπάνιο και ρίξτε μέσα στο νερό 1 φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης.

 2. Απολαύστε το μπάνιο σας για 15 λεπτά.

 3. Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα στο υγρό δέρμα σας για να παραμείνει η υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος. Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε ενυδατική μάσκα για το πρόσωπο.

 4. Απολαύστε αυτό το χαλαρωτικό μπάνιο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.


7. Προστατέψτε Το Δέρμα Από Τον Ήλιο


Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ήλιος είναι πολύ έντονος και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα, αλλά και στην περίπτωση όπου έχετε έκζεμα. Αλλά τον χειμώνα όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλή και ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζετε αντηλιακό. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του εκζέματος.

Όταν ετοιμάζεστε να πάτε κάπου, προστατέψτε το δέρμα σας με ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή και μεγαλύτερο. Όταν επιλέγετε αντηλιακό, ελέγξτε αν έχετε ευαισθησία σε κάποιο συστατικό που περιέχει και το οποίο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Εάν δεν μπορείτε να βγείτε στον ήλιο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας χορηγήσει κάποια συμπληρώματα βιταμίνης D για να βελτιώσετε το έκζεμα.

8. Χρησιμοποιήστε Μηλόξυδο Για Εσωτερική Και Εξωτερική Χρήση


Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα

Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά για να ανακουφιστείτε από το έκζεμα. Βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων pH στο δέρμα. Περιέχει επίσης στυπτικές, αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν το έκζεμα καθώς και τις ουλές.

Επιπλέον, βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες, κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματος.

 • Ανακατέψτε ίσες ποσότητες με ακατέργαστο, μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο και νερό. Εφαρμόστε το διάλυμα στην περιοχή όπου υπάρχει το έκζεμα και αφήστε το να στεγνώσει. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό, αφήστε το πάλι το δέρμα σας να στεγνώσει και εφαρμόστε μια έντονη ενυδατική κρέμα. Κάντε το αυτό δύο φορές την ημέρα.

 • Επίσης, ανακατεύετε 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο με 1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι σε ένα ποτήρι με νερό και μπορείτε να το πίνετε δύο φορές την ημέρα.


9. Κάντε Υγιεινή Διατροφή


Η υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για το δέρμα και για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα.

Πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, ιχθυέλαιο και λιναρόσπορους. Αυτά τα υγιή λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία στο εσωτερικό του και να παραμείνει ενυδατωμένο.

Επίσης, οι πρωτεΐνες και οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Ε και C είναι καλές για το δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας για το μαγείρεμα. Τροφές όπως, το κεφίρ και το γιαούρτι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν.

Ορισμένα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο κουρκουμάς, η καλέντουλα, το σύμφυτο και η κολλιτσίδα είναι χρήσιμα για το έκζεμα.

Αποφύγετε τα εσπεριδοειδή και τα ομογενοποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Επίσης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως, το άσπρο αλεύρι και τη ζάχαρη μπορείτε να τα τρώτε με μέτρο.

10. Να Πίνετε Πολύ Νερό


Πίνετε νερό για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα

Αν το σώμα σας είναι ενυδατωμένο, τότε και δέρμα σας θα είναι ενυδατωμένο. Αυτό, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πρόληψη για να να μην εμφανιστεί το έκζεμα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου δεν πίνουμε γενικά πολύ νερό.

Να πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Θα καταλάβετε ότι το σώμα σας είναι καλά ενυδατωμένο εάν τα ούρα σας είναι καθαρά.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο νερό. Μπορείτε να κόψετε μερικά λεμόνια (για τον χυμό τους) και να τον ρίξετε μέσα στο νερό για καλύτερη γεύση. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και βοηθούν πολύ στο να διατηρηθεί ενυδατωμένο το σώμα σας.

Άλλες επιλογές είναι το πράσινο τσάι, το γάλα και τα ζεστά ροφήματα όπως η ζεστή σοκολάτα.

Χρήσιμες Συμβουλές

 • Αν χρειαστεί, μπορείτε να πάρετε ένα φάρμακο για την αλλεργία, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

 • Για να θεραπεύσετε τον κνησμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα με καλαμίνη.

 • Μια κρύα κομπρέσα μπορεί επίσης να καταπραΰνει τη φαγούρα και τη φλεγμονή.

 • Θα πρέπει να αποφύγετε το ξύσιμο του δέρματός σας, γιατί θα προκαλέσει ερεθισμό.

 • Ρίξτε λίγο αλμυρό νερό στο έκζεμα για να σκοτώσετε τα βακτήρια που μπορεί να αναπτύσσονται στο ερεθισμένο δέρμα.

 • Πλύνετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σας με απορρυπαντικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα.

 • Κοιμηθείτε αρκετά και μειώστε το άγχος σας για να περιορίσετε την παραγωγή κορτιζόλης. Η κορτιζόλη που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική φλεγμονή που επιδεινώνει το έκζεμα.


Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, ότι πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου από τις παραπάνω, να συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας.Σχόλια