Πόνος Στο Δόντι - 15 Φυσικοί Τρόποι Θεραπείας Για Το Σπίτι

Ο πόνος στο δόντι είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι πόνοι στα δόντια μπορεί να διαφέρουν, από τον ήπιο πόνο έως τον αφόρητο πόνο που εμφανίζεται γύρω από τα σαγόνια. Οι κύριες αιτίες όπου προκαλούν τον πόνο στο δόντι είναι: η λοίμωξη, η εκτεθειμένη ρίζα του δοντιού, το ραγισμένο δόντι, η ασθένεια των ούλων, το χαλαρό σφράγισμα ή η διαταραχή στις αρθρώσεις του σαγονιού.

Ο πόνος στο δόντι προκαλείται όταν η κεντρική περιοχή του δοντιού, που ονομάζεται και «πολτός του δοντιού» (pulp) ερεθίζεται ή προκαλείται φλεγμονή. Ο «πολτός του δοντιού» αποτελείται από πολλές απολήξεις νεύρων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Μπορεί να να ερεθιστεί για πολλούς λόγους, μερικούς από τους οποίους αναφέραμε πιο πάνω.

Εάν έχετε πόνο στο δόντι, είναι καλύτερο να πάτε απευθείας στον οδοντίατρο πριν επιδεινωθεί το πρόβλημα. Ωστόσο, κάποιες φορές, το πρόβλημα εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις μέρες όπου τα οδοντιατρεία είναι κλειστά. Το μόνο που θέλετε αυτή τη στιγμή είναι να εξαφανιστεί ο πόνος. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί προσωρινά ο πόνος στο δόντι, είναι να δοκιμάσετε μερικές φυσικές θεραπείες.

Εδώ είναι οι 15 καλύτεροι φυσικοί τρόποι θεραπείας για να αντιμετωπιστεί ο πόνος στο δόντι.

1. Πιπέρι και Αλάτι


Το αλάτι που ανακατεύεται με το πιπέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά όταν ένα δόντι γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς και τα δύο συστατικά έχουν αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες.

 1. Ανακατεύετε ίσες ποσότητες πιπεριού και αλατιού με λίγες σταγόνες νερού για να φτιάξετε ένα μείγμα.

 2. Εφαρμόστε το μείγμα απευθείας στο πονεμένο σας δόντι και αφήστε το για λίγα λεπτά.

 3. Κάντε το αυτό καθημερινά για αρκετές ημέρες.


2. Σκόρδο


σκόρδο για τον πόνο στο δόντι

Το σκόρδο μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση όταν έχετε πόνο στο δόντι. Το σκόρδο έχει αντιβιοτικές και άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου.

 1. Ανακατέψτε μια θρυμματισμένη σκελίδα σκόρδου (ή σκόνη σκόρδου) με λίγο κανονικό αλάτι ή μαύρο αλάτι και εφαρμόστε το απευθείας στο πονεμένο δόντι για να ανακουφίσετε τον πόνο. Αν προτιμάτε, μπορείτε να μασήσετε ένα ή δύο σκελίδες σκόρδου για να ανακουφιστείτε.

 2. Επαναλάβετε αυτή τη φυσική θεραπεία για μερικές ημέρες.


3. Γαρύφαλλο


Γαρύφαλλο για τον πόνο στο δόντι

Το γαρύφαλλο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αναισθητικές ιδιότητες για να ανακουφιστεί ο πόνος στο δόντι και να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

 • Αλέστε δύο ολόκληρα γαρύφαλλα. Ανακατέψτε τα μαζί με λίγο ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε φυτικό έλαιο θέλετε και εφαρμόστε το στο δόντι που έχει το πρόβλημα.

 • Μια άλλη επιλογή είναι να το τρίβετε απαλά απευθείας πάνω στο πονεμένο δόντι, με μια βαμβακερή μπάλα που την έχετε βάλει πρώτα μέσα σε λάδι γαρύφαλλου. Ή, μπορείτε να ανακατέψετε μερικές σταγόνες από λάδι γαρύφαλλου μέσα σε μισό ποτήρι νερό και να το χρησιμοποιήσετε για να πλύσεις στόματος.


4. Κρεμμύδι


Το κρεμμύδι έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που ελέγχει τον πόνο στο δόντι. Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, σκοτώνοντας τα μικρόβια που προκαλούν λοίμωξη.

 • Όταν νιώσετε το πρώτο σημάδι που εμφανίζει ο πόνος στο δόντι, μπορείτε να μασήσετε ωμό κρεμμύδι για λίγα λεπτά για να νιώσετε ανακούφιση.

 • Εάν δεν μπορείτε να το μασήσετε, τοποθετήστε ένα κομμάτι ωμό κρεμμύδι απευθείας στο δόντι που έχει πρόβλημα ή στα ούλα.


5. Ασαφέτιδα


ασαφέτιδα για τον πονόδοντο

Οδοντικά προβλήματα, όπως ο πόνος στο δόντι και η αιμορραγία των ούλων, μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με τη χρήση της ασαφέτιδας (σκόνη).

 • Απλά προσθέστε ελάχιστη ή μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη ασαφέτιδας σε δύο κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζεσταίνετε ελαφρά. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι για να το βάλετε στην πληγείσα περιοχή. Αυτό θα σας δώσει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο.

 • Εναλλακτικά, η ασαφέτιδα μπορεί να τοποθετηθεί στην κοιλότητα του δοντιού για άμεση ανακούφιση.


6. Ζεστό Νερό και Αλάτι


Ο πόνος στο δόντι μπορεί να μειωθεί, εάν χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και αλάτι μαζί.

Ανακατέψτε μισή κουταλιά αλατιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και ξεπλύνετε σχολαστικά το στόμα σας.

Αυτό, θα μειώσει το πρήξιμο και την φλεγμονή, ενώ θα βοηθήσει και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν λοίμωξη.

7. Φύλλα Γκουάβα


θεραπεία με φύλλα γκουάβα για τον πόνο στο δόντι

Άλλος ένας τρόπος για να μειωθεί ο πόνος στο δόντι, είναι να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα γκουάβα. Τα φρέσκα φύλλα γκουάβα έχουν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

 • Μασήστε απλά ένα ή δύο φρέσκα φύλλα γκουάβα μέχρι ο χυμός τους να αρχίσει να δουλεύει πάνω στο δόντι που έχει το πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και τα ωμά φύλλα από σπανάκι.

 • Μια άλλη λύση είναι να βάλετε τέσσερα έως πέντε φύλλα γκουάβα σε νερό και να τα βράσετε. Αφήστε το διάλυμα να κρυώσει και προσθέστε λίγο αλάτι. Χρησιμοποιήστε το και για στοματικές πλύσεις.8. Εκχύλισμα Βανίλιας


εκχύλισμα βανίλιας για τον πόνο στο δόντι

Ο πόνος στο δόντι, μπορεί επίσης να ανακουφιστεί και με το εκχύλισμα βανίλιας. Το εκχύλισμα βανίλιας είναι ένα άλλο δημοφιλές φάρμακο για τη θεραπεία του πονόδοντου, καθώς λειτουργεί και ως ηρεμιστικό.

 1. Βυθίστε ένα βαμβάκι στο εκχύλισμα βανίλιας και βάλτε το στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα.

 2. Κάντε το αυτό μερικές φορές την ημέρα μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.


9. Χυμός Σιταρόχορτου


χυμός σιταρόχορτου για τον πόνο στο δόντι

Ο χυμός σιταρόχορτου έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μειώνουν τη φθορά των δοντιών και ανακουφίζουν τον πόνο στο δόντι. Χρησιμοποιήστε τον χυμό σιταρόχορτου ως στοματικό διάλυμα.

Θα απορροφήσει τις τοξίνες από τα ούλα, θα μειώσει την ανάπτυξη των βακτηρίων, ελέγχοντας παράλληλα και την μόλυνση. Εάν θέλετε όμως, μπορείτε απλά να μασάτε στο σιταρόχορτο.

10. Πάγος


χρησιμοποιήστε πάγο για τον πόνο στο δόντι

Ο πόνος στο δόντι μπορεί να ανακουφιστεί, εάν χρησιμοποιήσετε απλά ένα μικρό κομμάτι από πάγο. Ο πάγος μουδιάζει την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα.

 • Τυλίξτε ένα μικρό παγάκι σε ένα καθαρό και λεπτό κομμάτι ύφασμα. Κρατήστε το στο μάγουλο κοντά στο πονεμένο δόντι για 10-15 λεπτά. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση, υποχωρεί, αφού ο πάγος προκαλεί μούδιασμα των νεύρων.

 • Μια άλλη τεχνική που μπορεί να μειώσει τον πόνο του δοντιού, είναι να τρίβετε ένα παγάκι μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρά σας για λίγα λεπτά.


11. Φακελάκια Τσαγιού


Ο πόνος στο δόντι μπορεί να μειωθεί, εάν χρησιμοποιήσετε φακελάκια τσαγιού. Το τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες μειώνουν το πρήξιμο και σας ανακουφίζουν από τον πόνο.

 • Βάλτε ένα φακελάκι τσαγιού μέσα στο νερό και εφαρμόστε τον στην πληγείσα περιοχή. Εάν το δόντι σας δεν είναι ευαίσθητο στο κρύο, τοποθετήστε το σε παγωμένο νερό για λίγη ώρα πριν το εφαρμόσετε.

 • Κάντε αυτή τη διαδικασία μία ή δύο φορές την ημέρα.


12. Μαγειρική Σόδα


Άλλος ένας πολύ καλός τρόπος φυσικής θεραπείας για να μειωθεί ο πόνος στο δόντι, είναι η μαγειρική σόδα. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα ανακουφίσουν οποιοδήποτε οίδημα. Η αντιβακτηριδιακή του φύση θα βοηθήσει επίσης στη θεραπεία οποιασδήποτε οδοντικής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει πόνο.

 • Βρέξτε μια μπάλα από βαμβάκι με λίγο νερό και βάλτε επάνω της μαγειρική σόδα. Τοποθετήστε την επάνω στο πονεμένο δόντι για να μειώσετε ή να διώξετε τον πόνο.

 • Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε λίγο ζεστό νερό. Διαλύστε καλά τη σκόνη και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να κάνετε στοματικές πλύσεις.

 • Εφαρμόστε αυτή τη φυσική θεραπεία δύο ή τρεις φορές μέχρι να ανακουφιστείτε από τον πονόδοντο.


13. Τζίντζερ και Πιπέρι Καγιέν


Ο πόνος στο δόντι μπορεί να μειωθεί ή και να αντιμετωπιστεί με το τζίντζερ. Το τζίντζερ, εκτός από τον πόνο, έχει τη ικανότητα να μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Το πιπέρι καγιέν περιέχει καψαϊκίνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για τη διαχείριση του πόνου.

 • Πάρτε ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ και ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν. Προσθέστε νερό για να φτιάξετε ένα μείγμα.

 • Βυθίστε μια μικρή μπάλα από βαμβάκι μέσα στο μείγμα και βάλτε το στο δόντι που σας πονάει. Αφήστε το για λίγα λεπτά.


Σημείωση: Θα πρέπει να μη μην ακουμπάει το βαμβάκι με το μείγμα αυτό στα ούλα σας, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

14. Ελαιόλαδο


Το παρθένο ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε φαινόλες. Μειώνει την φλεγμονή του πονόδοντου και παρέχει ανακούφιση.

 • Βυθίστε μια βαμβακερή μπάλα στο λάδι και βάλτε την στο πονεμένο δόντι.

 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο ή τρεις φορές την ημέρα για να μειωθεί η να σταματήσει ο πόνος στο δόντι.


15. Τσάι Μέντας


πόνος στο δόντι χρησιμοποιώντας τσάι μέντας

Ο πόνος στο δόντι, μπορεί επίσης να μειωθεί και με το τσάι μέντας. Το τσάι μέντας έχει την ικανότητα να μουδιάζει την περιοχή όπου εμφανίζεται το πρόβλημα με τον πονόδοντο. Περιέχει μενθόλη, η οποία κρυώνει τα ούλα και τα δόντια, ενώ παράλληλα μειώνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή.

 • Μπορείτε να βάλετε ένα φακελάκι από τσάι μέντας μέσα σε ένα μπρίκι με νερό και να το ζεστάνετε. Το αφήνετε για 20 λεπτά μέχρι να κρυώσει.

 • Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε πλύσεις. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.


Ο πόνος στο δόντι μπορεί να αποφευχθεί με καλή στοματική υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και επίσης να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα αμέσως μετά τα γεύματα. Εκτός από την στοματική υγιεινή, η υγιεινή σας διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών και των ούλων σας. Περιορίστε την πρόσληψη τροφών με πολύ ζάχαρη, ενώ μπορείτε να τρώτε ωμά λαχανικά και φρούτα, που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου για να απομακρυνθούν τα βακτήρια από το στόμα σας. Επίσης, τα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα μήλα, κάνουν καλό στα δόντια σας.

Ενώ υπάρχουν πολλές θεραπείες για να αντιμετωπιστεί ο πόνος στα δόντια, φροντίστε ωστόσο, να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Να θυμάστε ότι ο πονόδοντος θα επιστρέψει αν δεν αντιμετωπιστεί η αιτία. Οπότε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις φυσικές θεραπείες μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.Σχόλια