Ιδρωμένα Χέρια - 10 Φυσικές Θεραπείες Αντιμετώπισης

Έχετε ιδρωμένα χέρια και νιώθετε άβολα όταν κάνετε χειραψία με άλλους; Φοβάσαι να χτυπάς τα χέρια σου με άλλους λόγω των ιδρωμένων παλάμες σου; Εάν ναι, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μοναδικοί, που έρχεστε σε δύσκολη θέση. Πολλοί άνθρωποι, σκουπίζουν επανειλημμένα τα χέρια τους στην μπλούζα ή στο παντελόνι τους, για να απομακρύνουν τον ιδρώτα.

Με απλά λόγια, ο υπερβολικός ιδρώτας που δημιουργείτε, οδηγεί και σε ιδρωμένα χέρια. Η εφίδρωση είναι μια κανονική διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Είναι συνηθισμένο όταν ιδρώνετε, να αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως, να μην μπορείτε να γράψετε, να δυσκολεύεστε να ανοίξετε την πόρτα, να οδηγείτε ή τελοσπάντων, να κάνετε το οτιδήποτε.

Από τεχνικής άποψης, το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ως υπερίδρωση και προκαλείται συχνά από κρίσεις πανικού, άγχος, νευρικότητα και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης το πρόβλημα, να είναι και κληρονομικό.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, γιατί μερικές φορές, μπορεί να είναι κάποιο σύμπτωμα σοβαρής ιατρικής ασθένειας, όπως είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ο θυρεοειδής, η καρδιακή προσβολή, οι διαταραχές στο νευρικό σύστημα, η εμμηνόπαυση και το σύνδρομο στέρησης από το αλκοόλ. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έντονη εφίδρωση, σε όλο το σώμα αλλά και στα χέρια.

Αν ντρέπεστε που έχετε συνεχώς ιδρωμένα χέρια, ήρθε η ώρα να λύσετε το πρόβλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές απλές και αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες και να αντιμετωπίσετε τον ιδρώτα.

Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό, σε περίπτωση που έχετε έντονη εφίδρωση, συνοδευόμενη από ελαφριά κεφαλαλγία, πόνο στο στήθος ή ναυτία.

Εδώ είναι 10 φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα ιδρωμένα χέρια.

1. Βρεφική Πούδρα


Βρεφική πούδρα για τα ιδρωμένα χέρια

Μία από τις πιο απλές και αποτελεσματικές θεραπείες για να απαλλαγείτε γρήγορα από τα ιδρωμένα χέρια είναι η χρήση βρεφικής πούδρας. Λειτουργεί ως φυσικό αντιιδρωτικό, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και εμποδίζει την εμφάνιση ιδρώτα στις παλάμες. Επίσης, εξουδετερώνει οποιαδήποτε δυσάρεστη οσμή.

Απλώστε σιγά σιγά μια ποσότητα βρεφικής πούδρας στις παλάμες αλλά και γύρω από τα χέρια σας.

Για ευκολία, μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας, μέσα στην τσάντα ή στο σακίδιό σας, ένα μικρό μπουκάλι βρεφικής πούδρας, για να μην χρειάζεται να σκουπίζετε τα χέρια επάνω στα ρούχα σας.

2. Μηλόξυδο


Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μηλόξυδο για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα ιδρωμένα χέρια. Το μηλόξυδο, διατηρεί σταθερά επίπεδα pH στο σώμα σας.

Επίσης, η στυπτική του ιδιότητα, ελέγχει την υπερβολική εφίδρωση, σφίγγοντας τους πόρους του δέρματος.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το μηλόξυδο τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση.

 • Ρίξτε λίγο ακατέργαστο, μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο σε μια χαρτοπετσέτα και σκουπίστε τα χέρια σας. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία, για αρκετές φορές τη μέρα.

 • Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε ένα διάλυμα, με νερό και ακατέργαστο και μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο. Ξεπλύνετε με αυτό το διάλυμα τα χέρια σας για 5 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με σαπούνι και νερό.

 • Επίσης, μπορείτε να ανακατέψετε 2 κουταλάκια του γλυκού ακατέργαστο και μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο, σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και να προσθέσετε λίγο μέλι. Μπορείτε να το πίνετε καθημερινά, για να αντιμετωπίσετε την υπερβολική εφίδρωση.


3. Φασκόμηλο


Το φασκόμηλο, είναι ένα βότανο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα ιδρωμένα χέρια. Έχει στυπτική ιδιότητα, που σημαίνει ότι, αποτρέπει την εφίδρωση και μειώνει το σμήγμα. Ακόμα, μειώνει και τις οσμές, που προκαλούνται από την εφίδρωση.

 • Επίσης, το τσάι φασκόμηλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο, ενώ εμποδίζει την υπερ-λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

 • Βάλτε 1 ή 2 φακελάκια τσαγιού σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό. Σκεπάστε το και αφήστε το για 15 λεπτά. Βάλτε μέσα σε αυτό το διάλυμα τα ιδρωμένα σας χέρια για 30 λεπτά, μια έως δύο φορές την ημέρα.

 • Επίσης, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα σακουλάκι με αποξηραμένο φασκόμηλο (στην τσέπη ή στην τσάντα σας) και βάλτε το γύρω από τα χέρια σας για να μειώσετε ή να αποτρέψετε την εφίδρωση.

 • Επιπλέον, μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι φασκόμηλου κάθε μέρα για να μειώσετε το πρόβλημα.


4. Μαύρο Τσάι


Το μαύρο τσάι που φτιάχνετε για να πίνετε και που βοηθάει πολύ την υγεία, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και όταν έχετε ιδρωμένα χέρια.

Το μαύρο τσάι, περιέχει ταννικό οξύ, ενώ έχει αντιιδρωτικές και στυπτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στο «κλείσιμο» των ιδρωτοποιών αδένων. Αυτό με τη σειρά του αποτρέπει τους αδένες να παράγουν υπερβολικό ιδρώτα.

 • Βρέξτε τα φακελάκια μαύρου τσαγιού και κρατήστε τα για λίγα λεπτά στα χέρια σας. Κάντε το αυτό κάθε μέρα. Ή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υγρά φακελάκια του μαύρου τσαγιού, για να σκουπίσετε τα ιδρωμένα σας χέρια.

 • Εναλλακτικά, βάλτε 3 ή 4 φακελάκια μαύρου τσαγιού σε ένα μπολ με ζεστό νερό, αφήστε τα μέσα για 5 λεπτά και μετά πλύνετε τις παλάμες των χεριών σας με αυτό, καθημερινά για 30 λεπτά.


5. Μαγειρική Σόδα


Μαγειρική σόδα για να απορροφήσει τον υπερβολικό ιδρώτα από τα χέρια

Η μαγειρική σόδα, είναι μια γρήγορη και φθηνή φυσική θεραπεία για τα ιδρωμένα χέρια. Η μαγειρική σόδα, είναι αλκαλική και βοηθάει στον έλεγχο της υπερβολικής εφίδρωσης και επίσης κάνει τον ιδρώτα να εξατμίζεται γρήγορα.

Επιπλέον, λειτουργεί ως αντιιδρωτικό και αποσμητικό επίσης, ενώ μπορεί και να απορροφήσει αποτελεσματικά την υγρασία.

 • Ανακατέψτε 2 με 3 κουταλιές της σούπας σόδα, σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Βάλτε τα χέρια σας μέσα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τινάξτε καλά τα χέρια σας. Κάντε το αυτό, για μία μόνο φορά την ημέρα.

 • Εναλλακτικά, ανακατέψτε ίσες ποσότητες μαγειρικής σόδας και άμυλο αραβοσίτου. Βάλτε το σε ένα μπουκάλι. Όταν το χρειαστείτε, απλά πάρτε λίγη ποσότητα και απλώστε την στα ιδρωμένα σας χέρια.



6. Εκχύλισμα Αμαμελίδας (Witch Hazel)


Το εκχύλισμα αμαμελίδας ή το λεγόμενο «witch hazel», έχει στυπτικές και αντιιδρωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στον έλεγχο της υπερβολικής εφίδρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα πολύ καλό φυσικό συστατικό για να απαλλαγείτε από τα ιδρωμένα χέρια.

 1. Βυθίστε μια βαμβακερή μπάλα μέσα στο εκχύλισμα αμαμελίδας.

 2. Βάλτε το στα χέρια σας, 2 ή 3 φορές την ημέρα ή ανάλογα με την έκταση του προβλήματός σας.


7. Χυμός Ντομάτας


Ο χυμός ντομάτας, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα ιδρωμένα χέρια. Μειώνει την εφίδρωση, επειδή αυτός ο χυμός, παρέχει δροσιά στο σώμα.

Επίσης, είναι στυπτικός, στενεύει τους πόρους και μπλοκάρει τους αγωγούς που εκκρίνουν τον ιδρώτα.

 • Τρίψτε μια φέτα από ντομάτα ή χυμό ντομάτας στις παλάμες και γύρω από τα χέρια σας. Αφήστε το για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Κάντε το αυτό μια ή δύο φορές την ημέρα.

 • Επίσης, μπορείτε να πίνετε ένα ή δύο ποτήρια φρέσκο χυμό ντομάτας κάθε μέρα, για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματος σας, δροσερή.


8. Μειώστε Το Στρες


Ελέγξτε το στρες για να αντιμετωπίσετε τα ιδρωμένα χέρια

Σε μερικούς ανθρώπους, το πρόβλημα με τα ιδρωμένα χέρια μπορεί να οφείλεται στο άγχος και το στρες.

Οπότε, είναι σημαντικό να ελέγχετε το στρες και άγχος σας, για να λύσετε αυτό το πρόβλημα αλλά και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το υπερβολικό άγχος.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε γιόγκα και διαλογισμό για να μειώσετε το άγχος σας και να εμποδίσετε την υπερβολική εφίδρωση. Επίσης, οι βαθιές αναπνοές, η μουσική ή κάποιο χόμπι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

Εάν έχετε πάρα πολύ άγχος και δεν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα του στρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

9. Αποφύγετε Την Εφίδρωση Που Προκαλεί Το Φαγητό Και Το Ποτό


Η επιλογή της διατροφής που ακολουθείτε, μπορεί να βρίσκεται πίσω από την υπερβολική εφίδρωση που έχετε. Οπότε, αν έχετε ιδρωμένα χέρια, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Ορισμένες τροφές, μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες αντιδράσεις στο σώμα σας, όπως όταν κάνει ζέστη το καλοκαίρι.

Μαζί με τις πικάντικες τροφές, αποφύγετε το αλκοόλ, τα ωμά κρεμμύδια και το σκόρδο, καθώς και επεξεργασμένες τροφές που έχουν πολλές θερμίδες και αλάτι.

10. Φάτε Τροφές Με Μαγνήσιο Και Βιταμίνες Β


Υπάρχουν τροφές που δημιουργούν πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και τροφές που βοηθούν στο να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο την υπερβολική εφίδρωση. Εάν έχετε ιδρωμένα χέρια, φάτε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, θα εμποδίσουν το σώμα να ανεβάσει θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει ότι, δεν χρειάζεται οι ιδρωτοποιοί αδένες να κάνουν όλη τη δουλειά για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Ορισμένες καλές πηγές βιταμινών Β περιλαμβάνουν τα πουλερικά, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά και τα πράσινα λαχανικά.

Μια από τις αιτίες που ιδρώνουν τα χέρια, είναι η έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο ελέγχει τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων. Οπότε, μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο.

Μερικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα φασόλια, οι κολοκυθόσποροι, η μελάσα, το γάλα σόγιας, τα κάσιους, τα πεκάν, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Χρήσιμες Συμβουλές

 • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα αντιιδρωτικό και όχι ένα απλό αποσμητικό.

 • Να έχετε πάντοτε ένα μαντηλάκι ή μαντηλάκια με οινόπνευμα μαζί σας, για να σκουπίζετε τα ιδρωμένα χέρια σας.

 • Να πλένετε τα χέρια σας, για να διώχνετε τα βακτήρια από το δέρμα. Επίσης, να τα σκουπίζετε καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.

 • Αποφύγετε να φοράτε γάντια. Τα γάντια, εμποδίζουν τη ροή του αέρα, με την υγρασία να παραμένει στα χέρια σας και να προκαλείται εφίδρωση.

 • Εάν έχει πολύ κρύο και δε μπορείτε να αφήσετε ακάλυπτα τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε γάντια χωρίς δάχτυλα ή γάντια κατασκευασμένα από πιο μαλακό υλικό. Θα πρέπει να πλένετε τα γάντια σας για να είναι καθαρά, πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

 • Μην χρησιμοποιείτε λοσιόν που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου (π.χ. βαζελίνη, σιλικόνη), γιατί μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη εφίδρωση.

 • Όταν έχει ζέστη έξω, μείνετε σε έναν χώρο όπου υπάρχει δροσιά ή σε δωμάτιο με κλιματιστικό, για να μειώσετε την παραγωγή του ιδρώτα για λίγη ώρα.

 • Να πίνετε νερό για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο, έτσι ώστε οι ιδρωτοποιοί αδένες να μην χρειάζεται να κάνουν όλη τη δουλειά για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος.


Αυτές, είναι μερικές πολύ χρήσιμες φυσικές θεραπείες για εσάς που έχετε συνέχεια ιδρωμένα χέρια. Σε περίπτωση, που το πρόβλημα επιμένει και γίνεται πιο έντονο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για την κατάλληλη θεραπεία.



Σχόλια