Ανδρική Τριχόπτωση - 10 Φυσικές Θεραπείες Αντιμετώπισης

Η ανδρική τριχόπτωση, απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών, γι’αυτό και δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει το γεγονός ότι πέφτουν οι τρίχες των μαλλιών σας. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως η απώλεια μαλλιών, είναι μια φυσική διαδικασία και υπάρχουν πολλές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Μερικές από αυτές είναι, η κακή διατροφή, η έλλειψη σε μέταλλα και βιταμίνες, τα φάρμακα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος και φυσικά, ο γενετικός παράγοντας.

Η ανδρική τριχόπτωση, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Όλοι μας κάποια στιγμή, νιώθουμε φόβο όταν αρχίζουν να πέφτουν οι τρίχες μας, αλλά τις περισσότερες φορές, είναι φυσιολογικό. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, αυτοί οι παράγοντες, συμβάλουν στην αύξηση της τριχόπτωσης, αλλά υπάρχουν και κάποιοι μύθοι γύρω από την ανδρική τριχόπτωση, αλλά και από την γυναικεία τριχόπτωση, επίσης.Μύθοι Για Την Ανδρική Τριχόπτωση


Μύθος 1 - Το Λούσιμο Των Μαλλιών Σας Δημιουργεί Πρόβλημα


Υπάρχει ένας μύθος που λέει, ότι εάν έχετε να λούσετε τα μαλλιά σας για αρκετό καιρό, αυτό θα οδηγήσει σε τριχόπτωση. Λάθος. Από την άλλη και το καθημερινό λούσιμο δεν προκαλεί τριχόπτωση, αντιθέτως, κάνει καλό. Επομένως, εάν θέλετε να μειώσετε την ανδρική τριχόπτωση, λούστε τα μαλλιά σας κάνοντας απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας, χρησιμοποιώντας παράλληλα και το κατάλληλο σαμπουάν.

Μύθος 2 - Το Χτένισμα Προκαλεί Τριχόπτωση


Όχι, το χτένισμα των μαλλιών δεν δημιουργεί πρόβλημα για την ανδρική τριχόπτωση. Αλλά, εάν δεν αρχίσετε να τραβάτε τις τρίχες από τη ρίζα, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν τα μαλλιά σας. Ωστόσο όμως, όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα και τα χτενίζετε χωρίς να τα έχετε πρώτα στεγνώσει, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να σπάσουν οι τρίχες.

Μύθος 3 - Οι Βαφές Και Η Περιποίηση Των Μαλλιών Προκαλούν Τριχόπτωση


Πολλοί άνδρες, ενώ θέλουν να βάψουν τα μαλλιά τους, δεν το κάνουν, γιατί φοβούνται να μην γίνει έντονη η τριχόπτωση και στο τέλος χάσουν τα μαλλιά τους. Όταν το κάνετε με τον σωστό τρόπο, τότε δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο ιδιαίτερο θέμα με την ανδρική τριχόπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες για τα μαλλιά, που μπορεί να οδηγήσουν στην τριχόπτωση, οπότε, πριν κάνετε το οτιδήποτε, καλό θα ήταν να κάνετε πρώτα μια έρευνα, πριν δοκιμάσετε κάποια θεραπεία που θα σας δημιουργήσει έντονο πρόβλημα.

Μύθος 4 - Το Ξύρισμα Του Κεφαλιού Διορθώνει Το Πρόβλημα


Μπορείτε αν θέλετε, να αρχίσετε να ξυρίζετε το κεφάλι σας. Αλλά εάν περιμένετε να γίνουν πλούσια τα μαλλιά σας καθώς μεγαλώνουν, τότε θα απογοητευτείτε. Αυτός, είναι ένας μύθος όπου πιστεύουν πολλοί, που θέλουν να αντιμετωπίσουν την ανδρική τριχόπτωση.

Απλές Συμβουλές Για Να Μειώσετε Την Ανδρική Τριχόπτωση

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, δεν είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες και συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίζετε το πρόβλημα.

Εδώ είναι 10 απλές συμβουλές και φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε την ανδρική τριχόπτωση.

1. Χτένισμα


Το χτένισμα των μαλλιών σας μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη, όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ανδρική τριχόπτωση. Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο, εάν χρησιμοποιήσετε τη σωστή βούρτσα. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με φυσική τρίχα για να χτενίσετε τα μαλλιά σας. Αυτό, θα μειώσει το σπάσιμο της τρίχας και την τριχόπτωση. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χτενίζετε τα μαλλιά σας όταν είναι βρεγμένα. Τα μαλλιά σας είναι πιο ευάλωτα όταν είναι βρεγμένα, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να σπάσουν. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τη βούρτσα σας κάθε εβδομάδα. Ο καθαρισμός της βούρτσας σας είναι απαραίτητος, για να μειώσετε την απώλεια μαλλιών.

2. Λούσιμο Μαλλιών


Λούστε τα μαλλιά σας

Μπορείτε να λούζετε τα μαλλιά σας 3 φορές την εβδομάδα με ένα απαλό σαμπουάν μαλλιών για να αφαιρέσετε όλη τη συσσωρευμένη σκόνη, τη βρωμιά, τη λιπαρότητα και τα βακτήρια που δημιουργούνται. Διατηρείστε το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό, για να μην φράζουν τα τριχοθυλάκια και να αντιμετωπίστε πιο εύκολα το πρόβλημα με την ανδρική τριχόπτωση. Επίσης, είναι σημαντικό να μην πλένετε τα μαλλιά σας περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Το πολύ λούσιμο ξηραίνει το τριχωτό της κεφαλής και απομακρύνει τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των τριχών.

3. Φυσικά Συστατικά


Υπάρχουν φυσικά συστατικά που έχετε στην κουζίνα σας και μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ, όταν ψάχνετε λύσεις για την ανδρική τριχόπτωση. Τα συστατικά αυτά είναι το λάδι καρύδας, το κρεμμύδι που έχει καλά αποτελέσματα κατά της τριχόπτωσης, το τζίντζερ και πολλά άλλα. Έχουν εκπληκτικές ιδιότητες και μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας.

4. Περιποίηση Του Τριχωτού Της Κεφαλής


Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως η πιτυρίδα ή είναι λιπαρό ή ξηρό το τριχωτό της κεφαλής σας, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα λύση. Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των τριχών και για να αποφύγετε την ανδρική τριχόπτωση.

5. Άσκηση


Ξέρετε ότι το άγχος και το στρες, επηρεάζουν τα μαλλιά σας και οδηγούν στην ανδρική τριχόπτωση; Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία για να μειώσετε ή και απαλλαγείτε από το άγχος, κάνοντας άσκηση. Η τακτική άσκηση, όπως για παράδειγμα η γιόγκα, μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του στρες και στη μείωση της τριχόπτωσης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις γιόγκα που στοχεύουν ειδικά στη μείωση της πτώσης των μαλλιών. Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε μαθήματα γιόγκα, για να βελτιώσετε το πρόβλημα, αλλά και για να έχετε καλύτερη υγεία και ευεξία.6. Συμπληρώματα Διατροφής


Πάρτε συμπληρώματα διατροφής για την τριχόπτωση

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, για να μειώσετε την ανδρική τριχόπτωση. Υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την υγεία και τον όγκο των μαλλιών. Ωστόσο, μην αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

7. Λάδι Για Την Τριχόπτωση


Χρησιμοποιήστε λάδι βάσης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι για την ανδρική τριχόπτωση, όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας, καστορέλαιο και διάφορα αιθέρια έλαια για την μείωση της απώλειας μαλλιών. Αν και μπορεί να μην σας αρέσει η ιδέα να είναι λαδωμένα τα μαλλιά σας και να μην θέλετε να βάλετε διάφορα έλαια, όμως, μπορούν σας βοηθήσουν πραγματικά μακροπρόθεσμα. Αφήστε το λάδι επάνω στα μαλλιά σας για όλο το βράδυ, για να θρέψει το τριχωτό της κεφαλής σας. Η πιτυρίδα και τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται, κάνοντας απαλό μασάζ με τα δάχτυλα με κυκλικές κινήσεις. Λούστε τα μαλλιά σας την επόμενη μέρα με μαλακό σαμπουάν για να απομακρυνθούν πιο εύκολα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να κάνετε την θεραπεία με λάδι:
Θα Χρειαστείτε:


 • 2 κουταλιές της σούπας λάδι βάσης (χρησιμοποιήστε όποιο λάδι θέλετε ή κάντε ένα μείγμα λαδιών για την τριχόπτωση)


Διαδικασία:


 1. Ρίξτε δύο κουταλιές λάδι βάσης όπως, λάδι καρύδας, καστορέλαιο, ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, μέσα σε ένα μπολ.

 2. Βάλτε στα δάχτυλά σας λίγη ποσότητα και αρχίστε να τρίβετε το τριχωτό της κεφαλής σας.

 3. Κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας για περίπου 15 λεπτά μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια με λάδι.

 4. Απλώστε το υπόλοιπο λάδι κατά μήκος των μαλλιών σας.

 5. Αφήστε το για όλο το βράδυ και το πρωί ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά σας με σαμπουάν.


Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές την εβδομάδα.

8. Πράσινο Τσάι Και Αυγό


Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπισης της ανδρικής τριχόπτωσης και στην αύξηση των τριχών. Το αυγό είναι ένα πολύ καλό συστατικό περιποίησης των μαλλιών, αφού περιέχει πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την θεραπεία της τριχόπτωσης. Το πράσινο τσάι μαζί με το αυγό, παρέχουν στα μαλλιά σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν οι τρίχες.
Θα Χρειαστείτε:


 • 2 κουταλιές πράσινο τσάι

 • 1 κρόκο αυγού


Διαδικασία:


 1. Χτυπήστε 1 κρόκο αυγού σε ένα μπολ. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο τσάι (βάλτε ένα φακελάκι σε ένα μπρίκι με νερό και βράστε το πρώτα).

 2. Ανακατεύετε καλά, μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό σαν κρέμα. Αν γίνει πολύ παχύ, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο πράσινο τσάι για να το αραιώσετε.

 3. Εφαρμόστε αυτή τη μάσκα για τα μαλλιά σας, στο τριχωτό της κεφαλής σας.

 4. Καλύψτε τα μαλλιά σας με ένα σελοφάν.

 5. Αφήστε το για 30 λεπτά και στη συνέχεια λούστε τα μαλλιά σας με κανονικό σαμπουάν και δροσερό νερό.


Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές την εβδομάδα.

9. Διατροφή


Όταν πρόκειται για την υγεία των μαλλιών και την ανδρική τριχόπτωση, η διατροφή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, είναι ζωτικής σημασίας μόλις αρχίσετε να παρατηρείτε την πτώση των μαλλιών σας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνη Α, Β, C, Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, θα πρέπει να τις καταναλώνετε πιο συχνά. Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, είναι ένας βασικός παράγοντες αύξησης της τριχόπτωσης, γι’αυτό και η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών, περιορίζει την απώλεια των μαλλιών σας. Μια υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα, παρέχοντας και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, καρότα, βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, φακές, γλυκοπατάτες, κολοκυθόσπορους, στρείδια, καρύδια και αμύγδαλα, λιναρόσπορους, αλλά και θαλασσινά όπως, σολομό και τόνο, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Άλλες τροφές είναι τα αυγά, τα φασόλια, το γιαούρτι και το τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Αυτά που τρώμε μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των μαλλιών σας. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και κυρίως το νερό, είναι βέβαιο ότι βελτιώνουν την υγεία των μαλλιών σας.
Αποφύγετε τις τροφές με υψηλά λιπαρά και τα ανθρακούχα ποτά, ενώ ταυτόχρονα μειώστε την κατανάλωση υδατανθράκων.
Μια πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή, είναι απαραίτητη για την αύξηση των τριχών, ενώ μια διατροφή η οποία είναι υψηλή σε βιταμίνη Ε και ωμέγα 3, καθώς και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, μπορεί να σταματήσει την υπερβολική πτώση των μαλλιών.

Μην ξεχάσετε να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να απομακρυνθούν όλες οι τοξίνες από το σώμα σας.

10. Σωστή Ενυδάτωση


Πιείτε νερό για σωστή ενυδάτωση

Εάν θέλετε να κάνετε σωστή ενυδάτωση στα μαλλιά σας, για να μειώσετε την ανδρική τριχόπτωση, θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό κάθε μέρα. Παραμένει η καλύτερη και η πιο βασική συμβουλή για σωστή ενυδάτωση. Αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη D και η E

Εάν θελήσετε να αντιμετωπίσετε την ανδρική τριχόπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και θα δυσκολευτείτε πολύ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σταματήσετε να προσπαθείτε, καθώς πολλές φυσικές θεραπείες έχουν δείξει ότι έχουν αποτέλεσμα, όπως θεραπεία με δεντρολίβανο, καστορέλαιο και αμυγδαλέλαιο για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν και πολλά αιθέρια έλαια για την τριχόπτωση.Σχόλια