Υπόταση – Αιτίες, Συμπτώματα Και Βότανα Για Την Αντιμετώπιση

Η υπόταση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η υπέρταση, για την κατάσταση της υγείας σας. Στην αρτηριακή πίεση, αν οι μετρήσεις είναι υψηλές ή χαμηλές, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας, αντιμετωπίζει προβλήματα. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή, τότε έχετε υπέρταση και ενδέχεται να κινδυνεύετε να εμφανίσετε διαβήτη, προβλήματα με την καρδιά, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ χαμηλή, τότε έχετε υπόταση και μπορεί να νιώθετε ζαλάδες, ταραχή και να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα που θέλετε να κάνετε.

Η υπόταση μπορεί να εξελιχθεί σε μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί μειωμένη πίεση του αίματος που ρέει μέσα από τις αρτηρίες, από την καρδιά. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση διαγιγνώσκεται μόνο όταν εμφανίζονται συμπτώματα στη ζωή του ασθενούς. Ωστόσο, η πολύ χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο σε "λιμοκτονία", όπως και άλλα όργανα που χρειάζονται οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοκ στον ασθενή.

Υπόταση

Δείτε ποιες είναι οι αιτίες, τα συμπτώματα και τα βότανα που βοηθούν στο να αντιμετωπίσετε την υπόταση.

Αιτίες Που Οδηγούν Στην Υπόταση • Αφυδάτωση: Η υπόταση, μπορεί να προκληθεί και από την αφυδάτωση, ιδιαίτερα όταν το σώμα σας αρχίζει να χάνει περισσότερα υγρά από όσα παίρνει και ύστερα από κάποια έντονη σωματική άσκηση.
  Καρδιακά προβλήματα: Η υπόταση, μπορεί να προκληθεί, από κάποιο έμφραγμα, από χαμηλό καρδιακό παλμό (βραδυκαρδία), διάφορες καρδιακές παθήσεις,αλλά και από προβλήματα που προκαλούνται στις βαλβίδες της καρδιάς.

 • Έλλειψη βιταμινών: όταν υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνες, όπως η Β12 και Β9, τότε προκαλείται πτώση της αρτηριακής πίεσης.
  Αιμορραγία: Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί, αν υπάρξει εσωτερική αιμορραγία ή και κάποιος τραυματισμός, με αποτέλεσμα η ποσότητα αίματος που υπάρχει στο σώμα, να μειώνεται.

 • Φάρμακα: Υπάρχουν φάρμακα, που μπορούν να προκαλέσουν πτώση στην πίεση, όπως για παράδειγμα, αντικαταθλιπτικά, κάποια διουρητικά, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη στυτική δυσλειτουργία και το Πάρκινσον.
  Λοίμωξη: Στο αίμα, μπορεί να περάσει μια λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ (μειώνεται επικίνδυνα η πίεση).


Συμπτώματα Που Έχει η Υπόταση • Ζαλάδα ή ελαφρύς πονοκέφαλος: Ένα από τα βασικά συμπτώματα που έχει η υπόταση, είναι η ζαλάδα και ο ελαφρύς πονοκέφαλος. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί κακή ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μειώνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και σας κάνει να αισθάνεστε ζαλάδες.

 • Κόπωση: Η υπόταση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας και να οδηγήσει σε κόπωση. Η ροή του αίματος παίζει βασικό ρόλο στην ενέργεια, καθώς παρέχει οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα. Τα μιτοχόνδρια που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα χρειάζονται θρεπτικά συστατικά, για την παραγωγή ενέργειας. Όταν διαταράσσεται η ροή του αίματος λόγω της πτώσης της αρτηριακής πίεσης, σταματάει η διαδικασία δημιουργίας της ενέργειας, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί κόπωση. Ακόμα και οι διαταραχές ύπνου που προκαλούνται από αυτή την αλλαγή στη ροή του αίματος, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κόπωσης. Αν έχετε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενέργειας και νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

 • Ταχυκαρδία: Εάν παρατηρήσετε γρήγορους καρδιακούς παλμούς ή ταχυκαρδία, μπορεί να οφείλεται στην υπόταση.Η κακή ροή αίματος προς την καρδιά, επιταχύνει τους παλμούς και να παρατηρήσετε ακόμα και αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύεστε και στην αναπνοή. Φυσικά, όταν πρόκειται για θέματα καρδιάς, θα πρέπει να πάτε στον γιατρό.

 • Κρύα ή ιδρωμένα χέρια: Εάν έχετε κρύα ή ιδρωμένα χέρια (που δεν οφείλεται σε έντονη σωματική δραστηριότητα), μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι ότι έχετε υπόταση, ειδικά όταν συνοδεύεται από γρήγορους καρδιακούς παλμούς και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει όταν δεν κυκλοφορεί αρκετό αίμα στο σώμα σας λόγω της πτώσης της αρτηριακής πίεσης.

 • Έλλειψη συγκέντρωσης: Η έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, μπορεί επίσης να σχετίζεται με την υπόταση. Λόγω της πτώσης της αρτηριακής πίεσης, το αίμα δεν πηγαίνει στον εγκέφαλο με κανονικό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν παίρνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη συγκέντρωση. Αν ξαφνικά αρχίσετε να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε, τότε ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση.

 • Επίμονη δίψα: Εάν αισθάνεστε έντονη δίψα, τότε σημαίνει ότι ο οργανισμός σας είναι αφυδατωμένος. Μερικές φορές, μπορεί να οφείλεται στην υπόταση. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο νερό, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η αρτηριακή σας πίεση. Ωστόσο, η αφυδάτωση ή η επίμονη δίψα δεν δεν σημαίνει απαραίτητα και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  Θολή όραση: Το θολή όραση, μπορεί να είναι σημάδι της υπότασης. Δεν μπορείτε να διακρίνετε καθαρά και με κάθε λεπτομέρεια, το οτιδήποτε.


Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα που έχει η υπόταση είναι η ναυτία, η κατάθλιψη, ο χρόνιος βήχας με φλέματα, ο πόνος στο επάνω μέρος της πλάτος και κακή πέψη.

Βότανα Για Την Υπόταση


1. Κουρκουμάς


Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που συναντάμε για την υπόταση, οφείλονται σε προβλήματα με την πέψη. Ο κουρκουμάς, περιέχει την κουρκουμίνη, η οποία θεραπεύει το γαστρεντερικό σύστημα και την υπόταση. Επίσης, βελτιώνει ολόκληρο το σώμα και επαναφέρει την πίεση σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι, ο κουρκουμάς έχει πολλές ιδιότητες και οφέλη και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει πολλές ασθένειες.

2. Αλατόνερο


Εάν έχετε υπόταση, μπορείτε να δοκιμάσετε μικρή ποσότητα αλατόνερου. Ως γνωστόν, το αλάτι ανεβάζει την πίεση, οπότε οι μεγάλες δόσεις οδηγούν σε υπέρταση.

3. Τζίντζερ


Το τζίντζερ, έχει αντιπηκτική δράση, ενώ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία. Επίσης, μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι, να βοηθήσει στην πέψη, στη δυσπεψία, στη γαστροπάρεση (συνήθης επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη), στη δυσκοιλιότητα, στη διάρροια και στον κολικό. Το τζίντζερ ανακουφίζει από τη ναυτία που προκαλείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ενός ταξιδιού. Το τζίντζερ, θεραπεύει την ημικρανία και την υπόταση, αφού βελτιώνει τη ροή του αίματος. Επίσης, είναι χρήσιμο για τον πονοκέφαλο, τον πόνο, τη φλεγμονή, το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Δείτε Επίσης: Τζίντζερ – Ιδιότητες, Διατροφική Αξία Και Οφέλη Για Την Υγεία

4. Κράταιγος


Εάν θέλετε να ρυθμίσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση, μπορείτε να δοκιμάσετε να βράσετε φύλλα και αποξηραμένα άνθη του κράταιγου. Ο κράταιγος, έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και περιέχει φλαβονοειδή. Επίσης, αντιμετωπίζει διαταραχές που έχουν σχέση με το νευρικό σύστημα.

5. Έγχυμα Δεντρολίβανου


Το δεντρολίβανο, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει το σώμα, όταν είναι αδύναμο. Αυτή η αδυναμία του σώματος, συνδέεται με την υπόταση.

Θεραπεία Για Την Υπόταση • Μάθετε ποια είναι αυτά που πυροδοτούν το πρόβλημα και αποφύγετέ το.

 • Εάν η υπόταση έχει σχέση με προβλήματα υγείας, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 • Μπορεί να χρειαστεί να σας δώσει κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία.

 • Να πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την πτώση της αρτηριακής σας πίεσης, μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση.

 • Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι ή από την καρέκλα.

 • Μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε.

 • Να τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε βασικές βιταμίνες Β12 και φολικό οξύ, για την πρόληψη της αναιμίας.

 • Να κάνετε τακτική άσκηση, για να γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 • Να κοιμάστε καλά, για να έχετε ενέργεια και να νιώθετε αναζωογονημένοι.

 • Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία του αίματος.

 • Ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να αυξήσετε λίγο το αλάτι, γιατί το σώμα σας χρειάζεται νάτριο για να είναι κανονική η πίεσή σας.

 • Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχο κοτόπουλο και ψάρι.

 • Οι έγκυες γυναίκες με υπόταση, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για τον αν θα πρέπει να αυξήσουν το αλάτι, λίγο πάνω από την κανονική ποσότητα.

 • Εάν η υπόταση επιμένει για περισσότερες από μερικές ημέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Αυτές είναι οι αιτίες, τα συμπτώματα και τα βότανα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και αντιμετωπίζουν την υπόταση. Τα βότανα χρησιμοποιούνται για διάφορες φυσικές θεραπείες, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσετε την υπόταση. Επιπλέον, αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα. Ακολουθήστε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν πάρετε βότανα, εάν η θεραπεία απευθύνεται σε έγκυες γυναίκες, σε μητέρες που θηλάζουν, σε παιδιά και σε ηλικιωμένους.
Σχόλια