Μαύρη Σοκολάτα - Ιδιότητες, Διατροφική Αξία Και Οφέλη Για Την Υγεία

Η μαύρη σοκολάτα γνωστή και ως «σοκολάτα υγείας», είναι φτιαγμένη από τους σπόρους κακάο, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (70-99%). Επίσης, περιέχει λιγότερο γάλα (ή και καθόλου) και ζάχαρη από την κανονική σοκολάτα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετοί άνθρωποι δεν την προτιμούν, επειδή έχει μια ελαφριά γλυκιά γεύση και δεν είναι σαν την κανονική σοκολάτα (πολύ γλυκιά γεύση). Αντί για την κανονική σοκολάτα, μπορείτε να τρώτε μαύρη σοκολάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με ισχυρά αντιοξειδωτικά και περιέχει διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα σας βελτιώσουν την υγεία. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της, όπως τα φλαβονοειδή, βοηθούν στην αποφυγή καρδιαγγειακών διαταραχών και μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλα θρεπτικά συστατικά που έχει, είναι οι διαλυτές ίνες, το κάλιο, το μαγγάνιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.

Επιπλέον, διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας και ελέγχει την αρτηριακή σας πίεση. Η βελτίωση της όρασης, είναι ένα άλλο όφελος που έχει η μαύρη σοκολάτα.

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-6674948291416884"
data-ad-slot="9023443470">


Μπορείτε να την απολαμβάνετε φτιάχνοντας smoothies, κέικ, muffins ή απλά να την τρώτε όπως είναι. Μπορείτε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, τρώγοντας μαύρη σοκολάτα, εφόσον φυσικά το κάνετε με μέτρο.

Σε συνδυασμό με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερη ζάχαρη από την κανονική. Αλλά όταν την καταναλώνετε με μέτρο, μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας. Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, δείχνουν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία.

Εδώ είναι 10 οφέλη που έχει η μαύρη σοκολάτα για την υγεία.

1. Μειώνει Το Άγχος


Μειώνει Το Άγχος

Για να απαλλαγείτε από το άγχος ή αν θέλετε να ανεβάσετε τη διάθεσή σας, μπορείτε να τρώτε μαύρη σοκολάτα. Βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου), η οποία δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Σε έρευνα που έγινε στην Ελβετία, διαπιστώθηκε ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, ανεβάζουν τη διάθεση των ατόμων που έχουν πολύ άγχος και στρες.

Διαπίστωσαν ότι, η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα για δύο εβδομάδες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε όσους έχουν άγχος.

Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει μαγνήσιο που βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, της κόπωσης, της κατάθλιψης και της ευερεθιστότητας. Όταν θέλετε να φάτε σοκολάτα για να καταπολεμήσετε το άγχος, θα πρέπει να κοιτάτε τις οδηγίες στην ετικέτα, δηλαδή θα πρέπει να περιέχει περισσότερο από 85% κακάο.

2. Μειώνει Τα Επίπεδα Χοληστερόλης


Το κακάο που περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα, έχει δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη) στο αίμα, που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών εμποδίζοντας την ομαλή τους λειτουργία.

Επίσης, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχει η μαύρη σοκολάτα αποτρέπουν την οξείδωση της LDL, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Από κλινικές μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι το κακάο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη). Δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή ή στη θεοβρωμίνη που περιέχει το κακάο.

Τα χαμηλά επίπεδα της LDL και τα υψηλά επίπεδα της HDL μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, ιδιαίτερα την αθηροσκλήρωση και τις καρδιακές προσβολές.

Δείτε Επίσης: Χαμηλή Χοληστερίνη Με Υγιεινή Διατροφή – 11 Σούπερ Τροφές

3. Μειώνει Την Αρτηριακή Πίεση


Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η φλαβονόλη, είναι ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στο κακάο μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Επίσης, η φλαβανόλη που περιέχει η μαύρη σοκολάτα διεγείρει το ενδοθήλιο των αγγείων, για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου στέλνει σήματα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και έτσι, μειώνετε και η αρτηριακή πίεση.

Το να έχετε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση (σε φυσιολογικά επίπεδα), υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε καρδιακά προβλήματα όπως, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και αθηροσκλήρωση. Μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο νοητικής υστέρησης, άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Απλά, θα πρέπει να τρώτε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Δείτε Επίσης: Υπόταση – Αιτίες, Συμπτώματα Και Βότανα Για Την Αντιμετώπιση

4. Αποτρέπει Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο


Αποτρέπει Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε τακτική βάση, μπορεί να μειώσει ακόμη και την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Τα φλαβονοειδή μπορούν να αποτρέψουν την πήξη του αίματος, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην αντιμετώπιση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για να βελτιωθεί η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, να τρώτε τουλάχιστον 28 με 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας μία φορά την εβδομάδα.

5. Ενισχύει Την Υγεία Του Εγκεφάλου


Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο για έως και τρεις ώρες. Αυτό με τη σειρά του, βελτιώνει βραχυπρόθεσμα τη μνήμη και ο εγκέφαλος είναι σε «επαγρύπνηση» για λίγες ώρες.

Επιπλέον, η υψηλή ποσότητα φλαβανόλης που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο (κοιμούνται πολύ λίγες ώρες) και ακόμη, επιβραδύνει τη γήρανση αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Οπότε, το κακάο που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-6674948291416884"
data-ad-slot="9023443470">


6. Βοηθά Στην Απώλεια Βάρους


Ένα μικρό κομμάτι 28 γραμμαρίων με 70-85% κακάο τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε επιπλέον σωματικό βάρος. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μέτρο, μειώνει την επιθυμία για λιπαρές τροφές, αλμυρές τροφές και γλυκά, ενώ σας δίνει μια αίσθηση κορεσμού.

Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι και να φάτε λιγότερη ποσότητα στο επόμενο γεύμα σας. Επίσης, μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σας για να κάψετε περισσότερο λίπος και θερμίδες.

7. Διατηρεί Το Δέρμα Υγιές


Διατηρεί Το Δέρμα Υγιές

Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή μια μέτρια ποσότητα μαύρης σοκολάτας, που μπορεί να διατηρήσει το δέρμα σας υγιές, όμορφο και λαμπερό. Περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα φλαβονοειδή επίσης, προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, μία από τις κύριες αιτίες για τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος και για τον καρκίνο του δέρματος.

Επιπλέον, το εκχύλισμα κακάο που υπάρχει στη μαύρη σοκολάτα μειώνει την τραχύτητα της επιδερμίδας (ξηρό δέρμα) και κάνει απολέπιση στο δέρμα, ενώ βελτιώνει τη χροιά και κάνει ενυδάτωση στο δέρμα.

8. Θεραπεύει Τον Επίμονο Βήχα


Αν βήχετε πολύ και θέλετε μια εύκολη λύση, δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα. Περιέχει μια χημική ουσία γνωστή ως θεοβρωμίνη, η οποία βοηθά στη μείωση του βήχα.

Σε διαφορετικές μελέτες που έγιναν στην Αγγλία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεοβρωμίνη που έδωσαν για δύο εβδομάδες στους ασθενείς που νοσηλεύονταν για χρόνιο βήχα, μείωσε τον βήχα τους κατά 60%.

Επίσης, η μαύρη σοκολάτα δεν προκάλεσε προβλήματα στο καρδιαγγειακό και δεν επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε αντίθεση με τα φάρμακα για το βήχα, η μαύρη σοκολάτα δεν θα σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Οπότε, την επόμενη φορά που θα έχετε βήχα, δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα.

9. Αντιμετωπίζει Τη Διάρροια


Οι επιστήμονες από το «Children’s Hospital & Research Institute» στο Όκλαντ επιβεβαίωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα της διάρροιας. Οι κόκκοι του κακάο περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία ανακουφίζουν γρήγορα από τα συμπτώματα της διάρροιας.

Την επόμενη φορά που θα έχετε διάρροια, φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Όσα περισσότερα φλαβονοειδή περιέχει, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

10. Ελέγχει Το Σάκχαρο


Ελέγχει Το Σάκχαρο

Το κακάο που περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη. Σε μια μικρή μελέτη που έγινε το 2005 στην Ιταλία, διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη.

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και βοηθά το σώμα σας να την χρησιμοποιεί αποτελεσματικά (την ινσουλίνη).

Επίσης, η μαύρη σοκολάτα ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα άτομα που έχουν διαβήτη. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου. Ωστόσο, για τους διαβητικούς, συνιστάται να τρώνε μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.

Παρά τα οφέλη που έχει η μαύρη σοκολάτα για την υγεία, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Περιέχει αρκετές θερμίδες, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Επίσης, μπορείτε να τρώτε βιολογική μαύρη σοκολάτα με 70% ή μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.Σχόλια