Μπανάνα - Ιδιότητες, Διατροφική Αξία Και Οφέλη Για Την Υγεία

Η μπανάνα, είναι ένα από τα πιο γνωστά φρούτα στον κόσμο. Μπορεί να μην έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στις ευεργετικές της ιδιότητες, ωστόσο, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Η μπανάνα είναι βρώσιμο φρούτο, που καλλιεργείται κυρίως σε τροπικά κλίματα, ενώ η επιστημονική της ονομασία είναι Μούσα ή Musa. Ο καρπός της έχει μεταβλητό χρώμα, μέγεθος και σφριγηλότητα. Σε ορισμένες χώρες, οι μπανάνες χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, ενώ στις περισσότερες χώρες τη χρησιμοποιούμαι ως σνακ.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μια μπανάνα περιέχει περίπου 467 mg κάλιο. Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, η οποία με τη σειρά της προστατεύει την καρδιά. Επίσης, έχει μόνο 1 mg νάτριο. Περιέχουν βιταμίνη Β6 που αποτρέπει την αναιμία και τη στεφανιαία νόσο.

Η φυτικές ίνες που περιέχει, βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και ενισχύουν την απώλεια βάρους. Η άγουρη μπανάνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν αφομοιώνεται από το έντερο και δρα ως φυτική ίνα. Αυτό, βελτιώνει την υγεία του παχέος εντέρου και μειώνει το σάκχαρο μετά το γεύμα.

Η μπανάνα, είναι πλούσια και σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2. Περιέχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης που βοηθά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Η βιταμίνη Β6 σας βοηθάει επίσης να κοιμάστε καλά. Το κάλιο, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Όλα όσα αναφέρουμε πιο πάνω, μας λένε πολύ απλά, ότι η μπανάνα είναι ένα φρούτα με εξαιρετικά οφέλη, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Η διατροφική αξία της μπανάνας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού έχει 90 θερμίδες, 22,84 γρ. υδατάνθρακες, 1,09 γρ. πρωτεΐνη, 0,33 γρ. λιπαρά, 2,60 γρ. φυτικές ίνες, 0,665 mg νιασίνη, 0,031 mg θειαμίνη, 1 mg νάτριο, 358 mg κάλιο, 5 mg ασβέστιο, 0,078 mg χαλκό, 0,26 mg σίδηρο, 27 mg μαγνήσιο, 22 mg φώσφορο, α-καροτένιο και β-καροτένιο, 0,15 mg ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Ε, Κ και βιταμίνη C.

Ακόμη και η φλούδα της μπανάνας περιέχει βιταμίνες Β6 και Β12, μαζί με μαγνήσιο, κάλιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Κάτι που μπορεί να μην ξέρατε για την φλούδα είναι, ότι σε πολλά μέρη του κόσμου την τρώνε. Για όλα τα παραπάνω, αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα στον κόσμο, αφού τα οφέλη που έχει για την υγεία, είναι πολύ σημαντικά.

Εδώ είναι τα 10 οφέλη που έχει η μπανάνα για την υγεία.

1. Βελτιώνει Την Υγεία Της Καρδιάς


Σύμφωνα με μια έκθεση της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό. Η μπανάνα, είναι πλούσια σε κάλιο και συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Η καρδιά, είναι ένας μαλακός μυς που εξαρτάται από το κάλιο για τη σωστή συστολή και διαστολή του. Η ανεπάρκεια σε κάλιο, είναι μια κατάσταση που ονομάζεται υποκαλιαιμία, που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία, κούραση και αρρυθμίες της καρδιάς. Νέα έρευνα δείχνει ότι, μία μπανάνα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά ένα τρίτο.

Όσο τρομακτικό και να ακούγεται, τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να κάνουν την καρδιά να σταματήσει. Σύμφωνα με το «National Heart, Lung, and Blood Institute», η μπανάνα είναι ένα από εκείνα τα φρούτα που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, για να έχετε δυνατή και υγιή καρδιά.

Επίσης, το κάλιο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με το «University of Maryland Medical Center». Μία άλλη μελέτη αναφέρει ότι, αν καταναλώνετε 2 μπανάνες την ημέρα, μπορεί να μειωθεί η αρτηριακή πίεση κατά 10%.

Τα κάλιο, μειώνει και τις επιδράσεις του νατρίου. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου κάνει κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Το κάλιο μειώνει την κατακράτηση υγρών, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση. Καλό είναι, να συνδυαστεί η κατανάλωσή της, με την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, όπως αναφέρει το «American Heart Association».

Προσοχή! Δεν θα πρέπει να παίρνετε από μόνοι σας συμπληρώματα καλίου, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Επίσης, όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια, θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου.

2. Ενισχύει Την Υγεία Του Εγκεφάλου


Η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, η οποία βελτιώνει τη την υγεία του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Ταφτς, οι άντρες που είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Β6 παρουσίασαν καλύτερη απόδοση σε δοκιμές για τη κατάσταση του εγκεφάλου. Και το μαγνήσιο που έχει η μπανάνα, διευκολύνει την ηλεκτρική δραστηριότητα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως καύσιμο. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει τη γλυκόζη, πρέπει να την παίρνουμε σε τακτική βάση. Οι μπανάνες (που περιέχουν και φυτικές ίνες) απελευθερώνουν τα σάκχαρά τους αργά στην κυκλοφορία του αίματος και το σώμα χρησιμοποιεί αυτά τα σάκχαρα σταδιακά, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ο εγκέφαλος σταθερά με γλυκόζη.

Το κάλιο που έχει η μπανάνα, διατηρεί το οξυγόνο στα εγκεφαλικά κύτταρα σε ομαλά επίπεδα. Ο καρπός της, είναι επίσης πλούσιος σε μαγγάνιο που είναι γνωστό ότι εμποδίζει την επιληψία και τη νόσο του Πάρκινσον. Η σεροτονίνη και η μελατονίνη που περιέχουν οι μπανάνες, μειώνουν το άγχος και το στρες.

Είδαμε ήδη ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση, κατάθλιψη και περιφερική νευροπάθεια. Η τακτική κατανάλωση μπανάνας, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου, τη λειτουργία των νεύρων και τη συγκέντρωση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, το κάλιο που περιέχει η μπανάνα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη καλίου, έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Ενισχύει Την Υγεία Των Οστών


Το κάλιο που βρίσκεται στη μπανάνα, ενισχύει την υγεία των οστών, σύμφωνα με το «National Osteoporosis Foundation». Οι μπανάνες είναι επίσης καλές πηγές πυριτίου, οι οποίες, σύμφωνα με ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες, μπορούν να συμβάλουν στην υγεία των οστών. Και το μαγνήσιο επίσης, είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη δομή των οστών.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, παράγουν αλκάλια στο σώμα ώστε να διατηρούν το σώμα σε ισορροπία. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση καλίου μπορεί να αποτρέψει την απώλεια ασβεστίου από οστά, με αποτέλεσμα να διατηρούν υγιή και δυνατά τα οστά.

Η πρόσληψη καλίου έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την πυκνότητα των οστών σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη συνδέει επίσης τη μακροχρόνια πρόσληψη καλίου με τη μείωση του κινδύνου πρόκλησης της οστεοπόρωσης.

4. Αντιμετωπίζει Τη Διάρροια


Η μπανάνα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, που προκαλείται από έλλειψη ηλεκτρολυτών. Δεδομένου ότι ο καρπός της είναι πλούσιος σε κάλιο, μπορεί να βοηθήσει στην έλλειψη του καλίου. Μπορείτε να φάτε απλά μια μπανάνα για να ανακουφιστείτε. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα αλατιού στο νερό και να το πιείτε – αυτό βοηθάει στην έλλειψη νατρίου.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα που είναι σχεδιασμένη για τη γρήγορη αντιμετώπιση της διάρροιας. Ονομάζεται δίαιτα BRAT – μπανάνες, ρύζι, μήλα και γιαούρτι. Αυτή η δίαιτα μειώνει την ποσότητα των κοπράνων που παράγει το σώμα και ανακουφίζει το στομάχι. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια φυσιολογική και ισορροπημένη δίαιτα και διατροφή, καθώς η δίαιτα BRAT είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λιπαρά, ενώ δεν δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μέσα στις επόμενες 24 ώρες μετά τη διάρροια, θα πρέπει να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Αν και η δίαιτα BRAT δεν έχει κάτι το αρνητικό, ωστόσο, δεν είναι πλέον και η καλύτερη επιλογή δίαιτας και διατροφής για να ανακουφιστείτε από τη διάρροια.

5. Προάγει Την Υγεία Του Πεπτικού Συστήματος


Η μπανάνα βοηθάει στην αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του εντέρου. Και επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι πολύ καλή επιλογή για το πεπτικό σύστημα. Επίσης, η ομαλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα εξαρτάται από το μυϊκό του σύστημα και το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία του, γι ‘αυτό μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αδιάλυτες και διαλυτές ίνες. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν στην ομαλή μετακίνηση των τροφών και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι μετά το γεύμα. Οι διαλυτές ίνες, βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Επίσης, επιβραδύνουν την απορρόφηση των λιπαρών και των υδατανθράκων, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο καρπός της επίσης, είναι πλούσιος σε φρουκτοολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι δρουν ως προβιοτικό συμπλήρωμα για τη θρέψη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο και παράγουν πεπτικά ένζυμα, ώστε οι θρεπτικές ουσίες να απορροφώνται καλύτερα. Επίσης, οι ώριμη μπανάνα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων.

Δεδομένου ότι οι μπανάνες είναι φυσικά αντιόξινα, μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του έλκους.

Η πράσινη μπανάνα είναι πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Και δεδομένου ότι η μπανάνα είναι φυσικά χαμηλή σε οξέα, μπορεί επίσης να καταπραΰνει την καούρα στο στομάχι.

6. Αντιμετωπίζει Το Hangover


Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και ευθύνεται για την έλλειψη του καλίου από τον οργανισμό. Μπορείτε να φτιάξετε ένα µίλκσεϊκ με μπανάνα, με γάλα και μέλι, για γρήγορη αντιμετώπιση του hangover. Η μπανάνα χαλαρώνει το στομάχι και το μέλι αναπληρώνει τα επίπεδα των εξαντλημένων σακχάρων. Και το γάλα ανακουφίζει και ενυδατώνει τον οργανισμό σας.

Οι βιταμίνες Β1 και Β6 μειώνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1 και Β6 και βελτιώνουν από τα συμπτώματα του hangover. Η γλυκόζη και οι ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στη μπανάνα, βοηθούν επίσης στην αντιμετώπισή του.

7. Λευκαίνει Τα Δόντια


Αν και δεν υπάρχουν πολλές έρευνες, ωστόσο, ορισμένες αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο που περιέχει μια ώριμη φλούδα μπανάνας, βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών.

  • Μπορείτε να τρίψετε απλά το εσωτερικό της φλούδας στα δόντια σας για μερικά λεπτά.

  • Περιμένετε περίπου 10 λεπτά προτού τα βουρτσίσετε.


8. Μειώνει Το Άγχος


Το κάλιο που περιέχει η μπανάνα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία συμβάλει και στη μείωση του άγχους. Λόγω του ότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οι οποίοι παράγουν τη σεροτονίνη (είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου), μειώνει και την κατάθλιψη.

Επίσης, περιέχει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και μειώνει το άγχος. Και η βιταμίνη Β6 έχει τα ίδια περίπου αποτελέσματα.

9. Δίνει Ενέργεια


Η μπανάνα, περιέχει υδατάνθρακες, αμινοξέα, φυσικά σάκχαρα και άλλα μέταλλα που δίνουν ενέργεια. Οι υδατάνθρακες απελευθερώνονται αργά στο αίμα, δίνοντας σταθερή ενέργεια. Ακόμα και το ψωμί και τα ζυμαρικά, όπως και οι μπανάνες, περιέχουν υδατάνθρακες που απελευθερώνονται αργά στο αίμα.

Περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας, μετά από μια προπόνηση. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και την ισορροπία στην κατακράτηση υγρών. Στην πραγματικότητα, η έρευνα λέει ότι μόνο δύο μπανάνες, μπορούν να δώσουν αρκετή ενέργεια όταν θέλετε να κάνετε έντονη άσκηση για 90 λεπτά. Ο καρπός της, περιέχει αντιοξειδωτικά και ένα υγιεινό μείγμα σακχάρων (φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6) που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενέργειας.

10. Δυναμώνει Το Ανοσοποιητικό Σύστημα


Η μπανάνα περιέχει χαλκό, ο οποίος προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες. Είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό των ενζύμων που μεταβολίζουν το σίδηρο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο καρπός της μπανάνας, περιέχει επίσης βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη C προστατεύει επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται. Μια άλλη βασική θρεπτική ουσία που περιέχει, είναι το φυλλικό οξύ. Αυτή η θρεπτική ουσία, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των κυτοκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τις δραστηριότητες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με μια αναφορική έκθεση, το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μπανάνα έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα φθηνό φρούτο, που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να φάτε ένα υγιεινό και γλυκό σνακ ανάμεσα στα γεύματά σας.Σχόλια