Έλκος Στομάχου – Αιτίες, Συμπτώματα Και Τροφές Για Να Αποφύγετε

Το έλκος στομάχου γνωστό και ως πεπτικό έλκος, ενώ μπορεί να χρειαστεί για τη θεραπεία του η χορήγηση αντιβιοτικού, ωστόσο, υπάρχουν και τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, το αίσθημα καούρας, η δυσπεψία, τα αέρια, η ναυτία και ο εμετός.

Το πεπτικό έλκος διακρίνεται σε 2 κατηγορίες: το γαστρικό έλκος που βρίσκεται στο στομάχι και το έλκος του δωδεκαδακτύλου που βρίσκεται στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου.

Αιτίες


Η πιο συνηθισμένη αιτία για το έλκος στομάχου είναι η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Άλλες αιτίες είναι η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης και ορισμένων άλλων παυσίπονων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Άλλη μια αιτία είναι η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, άγχος), που οδηγούν σε υπερέκκριση στο στομάχι (περίσσια του οξέος). Επίσης, οι υπερβολικές ποσότητες στομαχικών οξέων που παράγονται από το σώμα, οφείλονται σε μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Zollinger-Ellison.

Συμπτώματα


Το πιο γνωστό σύμπτωμα για το έλκος στομάχου είναι ο πόνος στο στομάχι. Τα οξέα στο στομάχι κάνουν πιο έντονο τον πόνο, όπως και το άδειο στομάχι. Άλλα συμπτώματα είναι το φούσκωμα, οι λιπαρές τροφές, η καούρα, η αδυναμία, η απώλεια της όρεξης και η απώλεια βάρους.

Όσοι καπνίζουν πολύ και καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, έχουν πολύ άγχος και τρώνε πολλές πικάντικες τροφές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλκος στομάχου.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε έλκος στομάχου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό για τη θεραπεία και να σας συστήσει αντιόξινα φάρμακα για τη μείωση του οξέος στο πεπτικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας. Δεν υπάρχει ειδική συνταγή διατροφής για το έλκος στο στομάχι, αλλά μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα στο ελάχιστο, για γρηγορότερη αντιμετώπιση, αποφεύγοντας ορισμένες τροφές.

Εδώ είναι 7 τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε, εάν υποφέρετε από έλκος στομάχου.

1. Αλκοολούχα Ποτά


Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε έλκος στομάχου. Ωστόσο όμως, εάν έχετε ήδη έλκος, ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξύτητας στο στομάχι και ως εκ τούτου να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Το αλκοόλ, δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στο γαστρεντερικό σας σύστημα, αλλά αφυδατώνει και τον οργανισμό. Οπότε, εάν έχετε έλκος στο στομάχι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε εντελώς τα αλκοολούχα ποτά.

2. Καφές


Εάν προσπαθείτε να θεραπεύσετε το έλκος στομάχου, ήρθε η ώρα να μειώσετε την κατανάλωση καφέ, όπως και άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη.

Ενώ ο καφές δεν προκαλεί έλκος στο στομάχι, μπορεί να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον. Ο καφές, περιέχει καφεΐνη και άλλα συστατικά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι.

Επίσης, ο καφές τείνει να επιταχύνει τη διαδικασία της γαστρικής κένωσης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ όξινο περιεχόμενο στο στομάχι που περνά μέσα από το λεπτό έντερο πιο γρήγορα από το κανονικό. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Μαζί με τον καφέ, πρέπει επίσης να αποφύγετε τον ντεκαφεϊνέ καφέ (καφές χωρίς καφεΐνη). Μπορεί και αυτός να αυξήσει την οξύτητα σε μεγάλο βαθμό.

3. Πικάντικες Τροφές


Πικάντικες Τροφές

Ότι οι πικάντικες τροφές μπορούν να προκαλέσουν έλκος στομάχου, είναι μια λάθος αντίληψη. Ωστόσο, οι πικάντικες τροφές όπως οι καυτερές πιπεριές και τα καρυκεύματα, μπορούν να ερεθίσουν την εσωτερική επένδυση του στομάχου, ερεθίζοντας παράλληλα και το υπάρχον έλκος.

Οπότε, οι πικάντικες και οι όξινες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των έλκους στο στομάχι, σε ορισμένα άτομα.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πιπεριές ακατάλληλες για το έλκος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ενεργό συστατικό καψαϊκίνη που υπάρχει στις κόκκινες πιπεριές, όπως το πιπέρι καγιέν, μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της έκκρισης του οξέως, αντί της διέγερσής του.

Επιπλέον, μπορεί ενισχύσει τα αλκάλια, τις εκκρίσεις της βλέννας και τη ροή του αίματος στο γαστρικό βλεννογόνο. Οι καυτερές πιπεριές ωστόσο, μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα για όλους.

Επίσης, αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τα τηγανιτά, γιατί χρειάζονται περισσότερα οξέα για την πέψη, επιδεινώνοντας έτσι τα συμπτώματα.

4. Κόκκινο Κρέας


Οι άνθρωποι που έχουν έλκος στομάχου θα πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας.

Τα περισσότερα κόκκινα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη. Όταν παραμένουν στο στομάχι περισσότερη ώρα, απελευθερώνονται περισσότερα οξέα για να την πέψη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πολλά προβλήματα που επηρεάζουν την πέψη. Τα πολλά οξέα, μπορούν να ερεθίσουν την εσωτερική επένδυση του στομάχου και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του έλκους.

Το κόκκινο κρέας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη διαδικασία της πέψης.

Αποφύγετε το κόκκινο κρέας εντελώς, μέχρι να αντιμετωπιστεί το έλκος. Θυμηθείτε, το κόκκινο κρέας δεν είναι η μόνη πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνες από άλλες τροφές, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το λίπος (πέτσα) από το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε.

5. Ανθρακούχα Ποτά


Οποιοδήποτε ανθρακούχο ποτό επηρεάζει το έλκος στομάχου, αφού μπορεί να ερεθίσει την εσωτερική επένδυση του στομάχου και του λεπτού εντέρου, δύο σημεία όπου εμφανίζεται το έλκος.

Τα περισσότερα ανθρακούχα ποτά περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο αυξάνει την οξύτητα και επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του στομάχου.

Όταν αυξάνεται το οξύ στο στομάχι, επηρεάζονται τα έλκη που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πεπτικό σας σύστημα, αλλά δεν οδηγεί στην εμφάνιση περισσότερων πεπτικών ελκών.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε ανθρακούχα ποτά για να μην επιδεινώσετε την κατάσταση.

6. Γαλακτοκομικά Προϊόντα


Μερικοί άνθρωποι, νομίζουν ότι ένα ποτήρι γάλα, μπορεί να τους ανακουφίζει προσωρινά από το έλκος στομάχου, αλλά στην πραγματικότητα επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Το γάλα αλλά και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πλούσια σε λιπαρά, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή του οξέος στο στομάχι, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει την κατάσταση του έλκους.

Ακόμη και όταν πίνετε γάλα με γεμάτο το στομάχι, μπορεί να γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Μαζί με το γάλα, θα πρέπει να αποφύγετε τα τυριά, την κρέμα γάλακτος και το βουτυρόγαλα.

8. Τροφές Με Αλάτι


Τροφές Με Αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, συνδέει με το έλκος στομάχου. Στην πραγματικότητα, εάν έχετε ήδη έλκος στο στομάχι, θα πρέπει να μην βάζετε αλάτι στο φαγητό σας και να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τις τροφές που έχουν λίγο νάτριο. Μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού, σημαίνει και επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να κάνει τα φάρμακα που παίρνετε για τη θεραπεία του έλκους στο στομάχι, λιγότερο αποτελεσματικά.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως τυρί, μπέικον και γενικά τα αλαντικά, τα αλατισμένα αμύγδαλα, τα πατατάκια και τις κονσέρβες (στις κονσέρβες, ελέγξτε την ποσότητα νατρίου που αναγράφεται στις ετικέτες).

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Μην τρώτε μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (για παράδειγμα 2 μεγάλα γεύματα). Μπορείτε να τρώτε πέντε ή έξι μικρότερα γεύματα κάθε λίγες ώρες. Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για πολλές ώρες.

  • Μην τρώτε λίγο πριν πάτε για ύπνο το βράδυ. Φάτε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν πέσετε για ύπνο και κάντε μια βόλτα για 30 λεπτά μετά το βραδινό σας γεύμα.

  • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι με νερό όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα και ένα ποτήρι σε κάθε γεύμα.

  • Μειώστε το στρες, γιατί μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη έκκριση του στομαχικού οξέος και να προκαλέσει φλεγμονή.

  • Σταματήστε το κάπνισμα, γιατί μπορεί να εμφανίσει ξανά το έλκος στομάχου, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης των λοιμώξεων.


Αποφύγετε λοιπόν, τις παραπάνω τροφές που οδηγούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα με το έλκος στομάχου.
Σχόλια