Πρησμένα Μάτια - Αιτίες Και Τρόποι Αντιμετώπισης

Πολλοί άνθρωποι έχουν πρησμένα μάτια όταν ξυπνούν το πρωί. Μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε κουρασμένοι ή ακόμη και άρρωστοι. Είναι ένα συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται, όταν η ποιότητα του ύπνου δεν είναι καλή, αλλά έχει να κάνει και με την διατροφή μας. Θα πρέπει να βρείτε ποια είναι η αιτία που προκαλεί τους μαύρους κύκλους και τα πρησμένα μάτια και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Αιτίες • Ο τρόπος που κοιμάστε: Ο τρόπος που κοιμάστε είναι μια βασική αιτία που προκαλεί πρησμένα μάτια. Επιλέξτε να βάλετε ακόμη και δεύτερο μαξιλάρι όταν κοιμάστε.

 • Πόσες ώρες κοιμάστε: Εάν έχετε ξενυχτίσει ή δεν έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 7 ώρες, πιθανότατα την επόμενη μέρα να έχετε πρησμένα μάτια, που μπορεί να συνδέεται και με τους μαύρους κύκλους.

 • Τι φάγατε: Εάν το προηγούμενο βράδυ φάγατε κάτι το οποίο περιείχε πολύ νάτριο, ή ήπιατε αρκετό αλκοόλ, είναι πιθανό να ξυπνήσετε με πρησμένα μάτια. Οι αλμυρές τροφές, κάνουν κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα.


Άλλες αιτίες είναι:

 • Γενετικοί παράγοντες

 • Υπερβολικό κλάμα

 • Υπερβολικό στρες

 • Δερματίτιδα

 • Ορμονικές αλλαγές στο σώμα

 • Αλλαγή του καιρού

 • Κακή διατροφή

Αυτές είναι οι αιτίες που οδηγούν σε πρησμένα μάτια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εδώ είναι 10 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα πρησμένα μάτια.

1. Νερό


Ο πιο εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα πρησμένα μάτια, είναι να πίνετε νερό. Όταν το σώμα είναι καλά ενυδατωμένο, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα κατακράτησης υγρών, που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Το νερό απομακρύνει και τις τοξίνες από το σώμα.

Για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι, να πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό καθημερινά. Εκτός αυτού, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που τρώτε, για να μειωθεί η κατακράτηση υγρών στο σώμα. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε τα καφεϊνούχα και τα ανθρακούχα ποτά, τα οποία μπορεί να αφυαδατώσουν τον οργανισμό σας.

2. Κρύα Κουτάλια


Αυτή η απλή φυσική θεραπεία, είναι πολύ αποτελεσματική για τα πρησμένα μάτια. Τα κρύα κουτάλια, θα σφίξουν το δέρμα γύρω από τα μάτια σας, ενώ χαλαρώνουν και τα αιμοφόρα αγγεία, προσφέροντας έτσι ανακούφιση στα πρησμένα και κουρασμένα σας μάτια.

 1. Βάλτε στο ψυγείο σας 5 ή 6 κουτάλια για 10 έως 15 λεπτά.

 2. Βάλτε τα κουτάλια στα μάτια σας, από την ανάποδη πλευρά και αφήστε τα για μερικά λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ζεσταίνονται.

 3. Καθώς τα κουτάλια ζεσταίνονται, αντικαταστήστε τα με άλλα 2 κρύα κουτάλια (από αυτά που είχατε βάλει στο ψυγείο).


3. Φακελάκια Τσαγιού


Φακελάκια τσαγιού για τα πρησμένα μάτια

Χρησιμοποιήστε φακελάκια πράσινου ή μαύρου τσαγιού, εάν έχετε πρησμένα μάτια. Έχουν αντι-ερεθιστικές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος γύρω από τα μάτια σας. Επίσης, ανακουφίζουν από την ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

 1. Βάλτε 2 χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού στο ψυγείο για 30 λεπτά.

 2. Ξαπλώστε και βάλτε τα πάνω στα βλέφαρά σας.

 3. Αφήστε τα για 10 έως 15 λεπτά.

 4. Επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές την ημέρα.


Δείτε Επίσης: Βλεφαρίτιδα - 10 Φυσικοί Τρόποι Θεραπείας Για Το Σπίτι

4. Αγγούρια


Χρησιμοποιήστε αγγούρια εάν τα μάτια σας είναι πρησμένα

Τα κρύα αγγούρια, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τα πρησμένα μάτια. Τα ένζυμα και οι στυπτικές ιδιότητες που έχουν τα αγγούρια, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και σφίγγουν το δέρμα. Αυτή η θεραπεία επίσης, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια σας.

 1. Κόψτε ένα αγγούρι σε χοντρές φέτες.

 2. Βάλτε τις φέτες στο ψυγείο για 10 λεπτά.

 3. Τοποθετήστε τις κρύες φέτες πάνω από τα βλέφαρά σας για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ζεσταίνονται.

 4. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.


5. Ασπράδια Αυγού


Τα ασπράδια του αυγού, κάνουν σύσφιξη στο δέρμα, ενώ εξαφανίζουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας. Επίσης, λειτουργούν προληπτικά στην εμφάνιση των ρυτίδων.

 1. Σπάστε 2 αυγά και βάλτε τα ασπράδια μέσα σε ένα μπολ.

 2. Χτυπήστε τα καλά μέχρι να φτιάξετε ένα απαλό μείγμα.

 3. Προσθέστε μερικές σταγόνες φουντουκέλαιο, το οποίο είναι ένα φυσικό στυπτικό που σφίγγει το δέρμα.

 4. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να εφαρμόσετε αυτό το μείγμα κάτω από τα μάτια σας και αφήστε το μέχρι να στεγνώσει.

 5. Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά.

 6. Κάντε το αυτό καθημερινά για λίγες μέρες.

6. Πατάτες


Όπως τα αγγούρια, έτσι και οι πατάτες, είναι επίσης αποτελεσματικές για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα πρησμένα μάτια. Το άμυλο που υπάρχει στις πατάτες, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Επίσης, αυτή η θεραπεία εξαφανίζει και τους μαύρους κύκλους που δημιουργούνται κάτω από τα μάτια.

 1. Να πλύνετε καλά, να ξεφλουδίσετε μια μέτρια πατάτα και να την αφήσετε να στεγνώσει.

 2. Τρίψτε τη πατάτα και βάλτε την σε ένα καθαρό πανί.

 3. Τοποθετήστε το πάνω στα βλέφαρα σας για αρκετά λεπτά.

 4. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι να μειωθεί το πρήξιμο.


7. Κρύο Νερό


Κρύο Νερό

Εάν έχετε ξενυχτίσει το προηγούμενο βράδυ και έχετε πρησμένα μάτια, το κρύο νερό είναι ακριβώς αυτό που πρέπει, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Το κρύο, συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει το πρήξιμο.

 • Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με αρκετό κρύο νερό. Κάντε το αυτό μερικές φορές την ημέρα.

 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μικρή τσάντα γεμάτη με πάγο, να την δέσετε καλά και την βάλετε στα μάτια σας (επάνω στα βλέφαρα και ενώ είναι κλειστά τα μάτια). Επαναλάβετε όσο χρειαστεί, μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.


8. Αλατόνερο


Το αλατόνερο, μπορεί επίσης να μειώσει το πρόβλημα με τα πρησμένα μάτια. Το αλμυρό νερό, μειώνει την κατακράτηση υγρών με παρόμοιο τρόπο, όπως γίνεται και με το φαινόμενο της όσμωσης.

 1. Ανακατέψτε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ που περιέχει ένα 4 φλιτζάνια με νερό. Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό.

 2. Βάλτε 2 βαμβακερές μπάλες μέσα στο αλατόνερο και μπορείτε να τις τοποθετήσετε πάνω στα βλέφαρά σας για λίγα λεπτά.

 3. Επαναλάβετε τη διαδικασία για 15 έως 20 λεπτά.


9. Φράουλες


Τα άλφα-υδροξυ οξέα που περιέχονται στις φράουλες, κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται απαλό και νεανικό. Επίσης, οι φράουλες σας βοηθούν να απαλλαγείτε από τα πρησμένα μάτια.

 1. Βάλτε μερικές φράουλες στο ψυγείο για 30 λεπτά.

 2. Κόψτε τις φράουλες σε χοντρά κομμάτια.

 3. Ξαπλώστε και βάλτε τις φέτες κάτω από τα μάτια σας για αρκετά λεπτά.


10. Αλόη Βέρα


Αλόη Βέρα

Η αλόη βέρα, περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, τα οποία μειώνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τα πρησμένα μάτια, ενώ μειώνουν παράλληλα τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές.

Η εφαρμογή του ζελέ αλόης βέρα στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας, θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και θα μειώσει την κατακράτηση υγρών γύρω από τα μάτια, μειώνοντας έτσι και το πρήξιμο.

Προσοχή! Κατά την εφαρμογή του ζελέ, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην μπει στα μάτια σας. Αν δεν έχετε ζελέ αλόης βέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν φροντίδας για το δέρμα που να περιέχει ζελέ ή εκχύλισμα αλόης βέρα.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα έχετε πρησμένα μάτια, μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε από αυτούς τους φυσικούς τρόπους. Ωστόσο, αν εμφανίσετε πρήξιμο κάτω από τα μάτια σας χωρίς λόγο και πονάτε, νιώθετε δυσφορία ή η όρασή σας είναι θολή, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.Σχόλια