Ηλιακό Έγκαυμα - 12 Απλοί Φυσικοί Τρόποι Θεραπείας

Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV ). Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να καταστρέψει το δέρμα σας και να σας κάνει να νιώθετε έντονο πόνο. Το καλοκαίρι πλησιάζει και το πρόβλημα με τα εγκαύματα από τον ήλιο, θα κάνει όλο και πιο συχνή την παρουσία του. Εκτός από την παραλία, μπορεί να πάθετε ηλιακό έγκαυμα, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες χωρίς να φοράτε αντηλιακό.

Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως, ενώ μπορεί να χρειαστεί έως και πέντε ώρες μέχρι να κάνει την εμφάνισή του το ηλιακό έγκαυμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το κάψιμο μπορεί να εκδηλώσει φουσκάλες, έντονο πόνο, ναυτία, ακόμη και πυρετό. Επίσης, διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, μια μορφή καρκίνου του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο.Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα είναι η πρόληψη.

 • Μην βγαίνετε στον ήλιο από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πολύ έντονος.

 • Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας, καθώς και ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου.

 • Επιπλέον, βάλτε πολλές φορές την ημέρα ένα καλό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, για τις περιοχές του δέρματος που δεν μπορείτε να καλύψετε (π.χ. πρόσωπο).


Θα πρέπει να ξέρετε ότι, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αναπτυχθεί στο δέρμα σας πριν γίνει ορατό σε εσάς, οπότε οι προφυλάξεις είναι πολύ σημαντικές.

Ωστόσο, εάν υποφέρετε από ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές θεραπείες στο σπίτι, που μπορούν να απαλύνουν το δέρμα σας και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Εδώ είναι 12 φυσικοί τρόποι θεραπείας για να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα.

1. Μαγειρική Σόδα


Μαγειρική Σόδα

Η μαγειρική σόδα μπορεί να καταπραΰνει την επιδερμίδα σας από το κάψιμο που έχουν προκαλέσει ο ήλιος, λόγω της αλκαλικής φύσης της. Επιπλέον, έχει αντισηπτικές ιδιότητες που θα μειώσουν ή θα εξαφανίσουν την αίσθηση της φαγούρας που έχει σχέση με το ηλιακό έγκαυμα.

 • Γεμίστε την μπανιέρα σας με κρύο νερό, προσθέστε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά. Μπείτε μέσα στη μπανιέρα για περίπου 15 λεπτά. Όταν βγείτε, αφήστε το δέρμα σας να στεγνώσει από μόνο του και μην το σκουπίσετε με πετσέτα, για να αποφύγετε την τριβή. Κάνετε το αυτό μία φορά την ημέρα μέχρι να δείτε βελτίωση.

 • Εναλλακτικά, ανακατέψτε τέσσερις κουταλιές του γλυκού μαγειρική σόδα με αρκετό νερό για να φτιάξετε ένα μείγμα. Εφαρμόστε το μείγμα απευθείας επάνω στο δέρμα σας που έχει καεί, χρησιμοποιώντας μια μπάλα από βαμβάκι. Αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Ακολουθήστε αυτή τη θεραπεία μία ή δύο φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.


2. Πλιγούρι Βρώμης


Το πλιγούρι βρώμης, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε το ηλιακό έγκαυμα. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία στο εσωτερικό του, ενώ μειώνει παράλληλα και τον ερεθισμό.

 • Γεμίστε την μπανιέρα με δροσερό νερό, προσθέστε ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης και ανακατέψτε καλά. Μπείτε μέσα στο νερό για περίπου μισή ώρα. Αφού βγείτε από το νερό, αφήστε το δέρμα σας να στεγνώσει από μόνο του και μην το σκουπίσετε με πετσέτα, για να αποφύγετε την τριβή. Κάντε το αυτό μία φορά την ημέρα μέχρι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος.

 • Εναλλακτικά, βράζετε το πλιγούρι βρώμης σε αρκετό νερό μέχρι να δέσει καλά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια βάλτε όση ποσότητα θέλετε επάνω στην περιοχή του δέρματος όπου έχετε πάθει έγκαυμα. Μην το τρίβετε στο δέρμα σας. Αφήστε το για μισή ώρα και μετά ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Ακολουθήστε αυτή τη θεραπεία δύο ή τρεις φορές την ημέρα, εάν χρειαστεί.


3. Αλόη Βέρα


Η αλόη βέρα έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορα συμπτώματα που έχει το ηλιακό έγκαυμα. Επιπλέον, έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο.

 1. Αφαιρέστε το ζελέ από ένα φύλλο αλόης βέρα.

 2. Βάλτε το ζελέ στο ψυγείο για μισή ώρα.

 3. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα από το κρύο ζελέ επάνω στο καμένο σας δέρμα.

 4. Αφήστε το να στεγνώσει από μόνο του έτσι ώστε το δέρμα να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει η αλόη βέρα.

 5. Κάντε το αυτό πέντε ή έξι φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες.


Εάν δεν έχετε φύλλο αλόης βέρα, μπορείτε να αγοράσετε ζελέ αλόης βέρα από κάποιο κατάστημα.

4. Μαύρο Τσάι


Μαύρο Τσάι

Το μαύρο τσάι είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ερεθισμού που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα. Το τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ μειώνουν και τη φλεγμονή. Επίσης, βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH του δέρματος.

 1. Βράζετε δύο ή τρία φακελάκια μαύρου τσαγιού σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό. Αφήστε το για λίγα λεπτά.

 2. Βγάζετε τα φακελάκια και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 3. Βάλτε ένα καθαρό πανί ή μια καθαρή πετσέτα μέσα στο τσάι βάλτε την επάνω στο δέρμα σας.

 4. Αφήστε το μέχρι να στεγνώσει εντελώς και επαναλάβετε ξανά τη διαδικασία τρεις ή τέσσερις φορές, εάν χρειαστεί. Δεν χρειάζεται να το ξεπλύνετε.

 5. Κάντε το αυτό καθημερινά για λίγες μέρες μέχρι να βελτιωθεί το πρόβλημα.


Δείτε Επίσης: Πράσινο Τσάι Για Υγιεινή Διατροφή – 10 Οφέλη Για Την Υγεία

5. Μηλόξυδο


Το μηλόξυδο, έχει στυπτικές ιδιότητες, μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο από το ηλιακό έγκαυμα και να επιταχύνει επίσης τη διαδικασία της επούλωσης. Επιπλέον, το οξικό οξύ που υπάρχει στο μηλόξυδο, βοηθά στην μείωση της φαγούρας και της φλεγμονής.

 • Προσθέστε ένα φλιτζάνι μηλόξυδο μέσα στην μπανιέρα που έχετε γεμίσει πρώτα με χλιαρό νερό. Απολαύστε το μπάνιο σας για περίπου μισή ώρα. Αυτό, εξισορροπεί τα επίπεδα του pH του δέρματος που έχει καεί από τον ήλιο, ενώ θα βοηθήσει και στη διαδικασία της επούλωσης. Ακολουθήστε αυτή τη θεραπεία μια φορά την ημέρα.

 • Ανακατέψτε ίσες ποσότητες από μηλόξυδο και δροσερό νερό. Βάλτε μερικές χαρτοπετσέτες μέσα στο διάλυμα και τοποθετήστε τις επάνω στην περιοχή όπου υπάρχει το έγκαυμα. Αφήστε τις χαρτοπετσέτες μέχρι να στεγνώσουν. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα για μερικές ημέρες, μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή σας.


Προσοχή! Εάν έχετε εκδορές στο δέρμα σας, μην χρησιμοποιείτε μηλόξυδο για τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος.

6. Κρύες Κομπρέσες


Για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες στην πληγείσα περιοχή. Οι κρύες κομπρέσες συστέλουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τη φλεγμονή.

 1. Βάλτε μια χούφτα παγάκια μέσα σε ένα υγρό και καθαρό πανί.

 2. Βάλτε το επάνω στην περιοχή του δέρματος, όσο είναι ακόμη δροσερή.

 3. Ακολουθήστε αυτή τη μέθοδο αρκετές φορές την ημέρα, για όσο χρειαστεί, για περισσότερη ανακούφιση.


Προσοχή! Μην βάζετε ποτέ σκέτο πάγο απευθείας, γιατί μπορεί να βλάψει το δέρμα σας.7. Γάλα


Γάλα

Το λίπος, η πρωτεΐνη και το pH που περιέχει το γάλα, έχουν καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη επίδραση στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τα συμπτώματα που έχει το ηλιακό έγκαυμα.

 1. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα μαζί με τέσσερα φλιτζάνια νερό. Προσθέστε μερικά παγάκια.

 2. Βάλτε ένα καθαρό πανί μέσα στο διάλυμα και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή για μισή ώρα.

 3. Στη συνέχεια, σκουπίστε πολύ απαλά το δέρμα σας με μια μαλακή πετσέτα.

 4. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε τέσσερις ώρες για μερικές ημέρες, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος και ο ερεθισμός.


Η κρύα θερμοκρασία αυτού του διαλύματος, συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει το πρήξιμο, ενώ το γάλα θα βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου.

8. Γιαούρτι


Το γιαούρτι, εκτός του ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα του πεπτικού σας συστήματος, μπορεί επίσης να θεραπεύσει και το ηλιακό έγκαυμα. Το γιαούρτι συμβάλλει στην αποκατάσταση του pH του δέρματος, βοηθώντας στην γρήγορη επούλωση. Έχει ψυκτικές ιδιότητες που ανακουφίζουν από τη θερμότητα και τον ερεθισμό που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα. Είναι πλούσιο σε γαλακτικό οξύ και μπορεί να μειώσει την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε το γιαούρτι για ομορφιά.

 1. Πάρτε ένα γιαούρτι και αρχίστε να το απλώνετε επάνω στην πληγείσα περιοχή.

 2. Αφήστε το για 20 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει και ξεπλύνετε με κρύο νερό.


Δοκιμάστε αυτή τη θεραπεία τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μέχρι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, ή και για περισσότερη ανακούφιση.

9. Αγγούρι


Το αγγούρι, έχει αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες, που θεραπεύουν τη φλεγμονή και μειώνουν τον πόνο που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, διατηρεί το δέρμα σας ενυδατωμένο.

 1. Λιώστε ένα αγγούρι και βάλτε το επάνω στην περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα. Αφήστε το για 20 λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Κατά προτίμηση, το αγγούρι θα πρέπει να είναι κρύο.

 2. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να φτιάξετε έναν χυμό από αγγούρι και να το βάλετε σε ένα μπουκάλι. Μπορείτε να ψεκάζετε το σημείο όπου έχετε το έγκαυμα για περισσότερη ανακούφιση, όποτε χρειάζεται.

 3. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όσο συχνά θέλετε.


10. Λάδι Καρύδας


Λάδι Καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει πολλά σημαντικά οφέλη και είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που θρέφουν το δέρμα, ενώ λειτουργεί και ως ενυδατική κρέμα που μειώνει τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος. Επίσης, η βιταμίνη Ε που υπάρχει στο λάδι καρύδας λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα. Επειδή το λάδι καρύδας είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται γρήγορα από το δέρμα και μπορεί να έχει αποτελέσματα μέσα σε λίγες μέρες.

 1. Ζεσταίνετε ελαφρώς λίγο παρθένο λάδι καρύδας στο φούρνο μικροκυμάτων.

 2. Βάλτε λίγη ποσότητα στην περιοχή του εγκαύματος και περιμένετε για λίγη ώρα.

 3. Κάντε το αυτό τρεις φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες.


11. Μέλι


Το μέλι λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό και εγκλωβίζει την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος, που είναι απαραίτητη για να θεραπευτεί το ηλιακό έγκαυμα. Επιπλέον, ένα ένζυμο που υπάρχει στο μέλι, βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη. Το μέλι επίσης, μειώνει τη φλεγμονή και το πρήξιμο.

 • Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα από μέλι στο δέρμα σας και αφήστε το στεγνώσει από μόνο του. Καθώς η υγρασία στο μέλι απορροφάται από το δέρμα, θα επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης και θα μειώσει τον πόνο. Εφαρμόστε το μέλι δύο ή τρεις φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.

 • Επίσης, μπορείτε να τρώτε μια κουταλιά της σούπας μέλι μαζί με ένα ποτήρι χλιαρό νερό τρεις φορές την ημέρα, για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να επιταχύνετε τη θεραπεία. Μπορείτε να τρώτε μέλι σε τακτική βάση, για να έχετε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.


12. Πατάτες


Πατάτες

Οι πατάτες είναι άλλη μια καλή θεραπεία για να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα, αφού μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Περιέχουν άμυλο, το οποίο απορροφάει την θερμότητα από το δέρμα σας.

 1. Ξεφλουδίστε δύο μεγάλες πατάτες και κόψτε τις σε μικρά κομμάτια.

 2. Λιώστε τα κομμάτια σε ένα μπλέντερ για να φτιάξετε μια καλή πάστα.

 3. Απλώστε την πάστα στο δέρμα σας και αφήστε την μέχρι να στεγνώσει.

 4. Στη συνέχεια, κάντε ένα δροσερό ντους.

 5. Επαναλάβετε τη διαδικασία μία φορά την ημέρα για λίγες ημέρες, μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα που έχετε.


Όλοι αυτοί οι φυσικοί τρόποι θεραπείας για να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα, είναι κατάλληλοι για μικρά εγκαύματα που κάνουν το δέρμα σας κόκκινο ή προκαλούν πόνο. Σε περίπτωση που το έγκαυμα  είναι σοβαρό, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας, για να ακολουθήσετε κάποια άλλη θεραπεία.Σχόλια