Ψωρίαση Νυχιών - Συμπτώματα Και Φυσική Θεραπεία

Η ψωρίαση νυχιών μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή. Η ψωρίαση γενικά είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και μια χρόνια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων και των νυχιών σας.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ψωρίαση, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν και ψωρίαση στα νύχια τους, με αποτέλεσμα, να αλλάζουν εμφάνιση τα νύχια.

Η ψωρίαση νυχιών επηρεάζει το 50% των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση και το 80% των ανθρώπων που έχουν ψωριασική αρθρίτιδα. Ωστόσο, ένα άτομο χωρίς ιστορικό ψωρίασης, μπορεί επίσης να εμφανίσει αυτό το πρόβλημα στα νύχια.

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-6674948291416884"
data-ad-slot="9023443470">


Ένα από τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται στην ψωρίαση νυχιών, είναι η αλλαγή στο χρώμα τους. Το χρώμα των νυχιών σας μπορεί να γίνει πράσινο, κίτρινο ή καφέ.

Συμπτώματα Που Έχει Η Ψωρίαση Νυχιών


Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που έχει η ψωρίαση στα νύχια και είναι οι μικρές κόκκινες ή λευκές κηλίδες κάτω από τα νύχια, οι ραβδώσεις ή οι αυλακώσεις των νυχιών, τα σκασίματα (μικρές οπές) στην επιφάνεια των νυχιών, η φαγούρα, το πάχος των νυχιών σας και η απώλεια των νυχιών.

Οι άνθρωποι που έχουν ψωρίαση νυχιών, μπορεί επίσης να εμφανίσουν και μυκητιασική λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο και να κάνει τα νύχια εύθραυστα, αναγκάζοντάς τα να σπάσουν.

Οι πολύ σοβαρές περιπτώσεις στην ψωρίαση νυχιών, μπορεί να περιλαμβάνουν τη δυσκολία κανείς στις κινήσεις των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις καθημερινές σας δραστηριότητες και πόνο, όταν σηκώνετε κάτι με τα δάχτυλά σας. Δείτε πως να θεραπεύσετε τους μύκητες στα νύχια των ποδιών σας.

Η ψωρίαση στα νύχια δεν προκαλεί πάντοτε πόνο, αλλά είναι συχνά αντιαισθητική και μπορεί να σας προκαλεί αμηχανία. Εάν έχετε ψωρίαση νυχιών, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι σας.

Εδώ είναι οι 10 καλύτερες φυσικές θεραπείες για την ψωρίαση νυχιών.

1. Φροντίδα Νυχιών


Φροντίδα Νυχιών

Για να μειώσετε την ψωρίαση νυχιών, θα πρέπει να φροντίζετε τα νύχια σας πολύ καλά. Στην πραγματικότητα, είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Για καλή φροντίδα των νυχιών, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Να κόβετε πάντα τα νύχια σας. Τα μικρά νύχια παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης.

 • Αφού κόψετε τα νύχια σας, φροντίστε και την επιδερμίδα γύρω από αυτά.

 • Φορέστε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα για να προστατέψετε τα νύχια σας, από τις χημικές ουσίες που περιέχει το απορρυπαντικό πιάτων. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και όταν μαγειρεύετε.

 • Φορέστε άνετα παπούτσια για να μην πιέζετε τα δάχτυλα των ποδιών σας.

 • Πριν φορέσετε γάντια ή κάλτσες, θα πρέπει το κενό μεταξύ των δακτύλων σας, να μην είναι υγρό.

 • Μη βάζετε βερνίκι νυχιών συνέχεια. Αφήστε τα νύχια σας για αρκετό διάστημα, όπως είναι.


2. Λάδι Καρύδας


Όταν έχετε ψωρίαση νυχιών, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα νύχια σας ενυδατωμένα, ειδικά όταν έχουν έρθει σε επαφή με το νερό.

Μια καλή ενυδατική κρέμα είναι το λάδι καρύδας. Έχει λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας που λειτουργούν ως φυσικά μυκητοκτόνα, αποτρέποντας τις μολύνσεις των νυχιών.

 • Βάλτε λίγο λάδι καρύδας στα νύχια και στην επιδερμίδα γύρω από αυτά. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα.

 • Εναλλακτικά, ανακατέψτε 3 ή 4 σταγόνες λάδι ρίγανης με 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας. Κάντε απαλό μασάζ στα νύχια σας. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά. Κάντε το αυτό δύο φορές την ημέρα για μερικές εβδομάδες.


3. Γλυκερίνη


Η γλυκερίνη είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για να θεραπεύσετε τη ψωρίαση νυχιών, γιατί μπορεί να διατηρήσει καλά ενυδατωμένα τα νύχια σας. Στην πραγματικότητα, η γλυκερίνη μπορεί να εγκλωβίσει την υγρασία στον ιστό του δέρματος για αρκετές ώρες.

 1. Ανακατέψτε καλά ίσες ποσότητες γλυκερίνης και νερού.

 2. Βάλτε το σε όλα τα νύχια και στο δέρμα σας.

 3. Αφήστε το για αρκετή ώρα.

 4. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

 5. Κάντε το αυτό 2 ή 3 φορές την ημέρα.


4. Αλόη Βέρα


Αλόη Βέρα

Η ψωρίαση νυχιών, οδηγεί συχνά σε ξηρά και εύθραυστα νύχια, τα οποία μπορείτε να αντιμετωπίσετε με την αλόη βέρα.

Το ζελέ της αλόης βέρα, συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος, αποτρέποντας έτσι το σπάσιμο και το κοκκίνισμα των νυχιών.

Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 1. Αφαιρέστε το ζελέ από ένα φύλλο αλόης βέρα.

 2. Απλώστε το στα νύχια και γύρω από αυτά.

 3. Αφήστε το μέχρι να απορροφηθεί τελείως από το δέρμα.

 4. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 3 ή 4 φορές την ημέρα.


5. Λάδι Τσαγιόδεντρου (Tea Tree Oil)


Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι μια παρενέργεια που έχει η ψωρίαση νυχιών. Για να μειωθεί ο κίνδυνος τέτοιων λοιμώξεων, δοκιμάστε το λάδι τσαγιόδεντρου (tea tree oil).

Επίσης, έχει μυκητοκτόνες, βακτηριοκτόνες, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών και των μυκήτων που προκαλούν οι μολύνσεις στα νύχια.

 • Βάλτε 5 ή 6 σταγόνες λάδι τσαγιόδεντρου σε μια μικρή λεκάνη με χλιαρό νερό. Βάλτε μέσα τα πόδια σας και αφήστε τα για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε να στεγνώσουν καλά. Κάντε το αυτό δύο φορές την ημέρα.

 • Εναλλακτικά, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας και 5 σταγόνες λάδι τσαγιόδεντρου. Βάλτε μέσα στο διάλυμα μια βαμβακερή μπάλα και απλώστε το επάνω στα νύχια σας. Αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Έπειτα, μπορείτε να βάλετε μια ενυδατική λοσιόν. Επαναλάβετε τη θεραπεία 2 ή 3 φορές την ημέρα.style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-6674948291416884"
data-ad-slot="9023443470">


6. Φύλλα Neem


Φύλλα Neem

Τα φύλλα Neem, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων των νυχιών, όπως και η ψωρίαση νυχιών. Έχει αντιμυκητιασικές και αντισηπτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν αλλά και να αποτρέψουν την εξάπλωση των μυκητιασικών λοιμώξεων.

 • Λιώστε μερικά φρέσκα φύλλα Neem και ανακατέψτε τα με λίγο νερό για να φτιάξετε ένα μείγμα. Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά. Βάλτε το μείγμα στα νύχια σας και αφήστε το για 1 ώρα. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και αφήστε τα νύχια σας να στεγνώσουν καλά. Χρησιμοποιήστε αυτή τη θεραπεία μία φορά την ημέρα.


7. Μηλόξυδο


Το μηλόξυδο, είναι επίσης ένα άλλο φυσικό συστατικό για να θεραπεύσετε την ψωρίαση νυχιών.

Το μηλόξυδο, βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του pH στο δέρμα, ενώ αποτρέπει και τις μυκητιασικές λοιμώξεις. Επιπλέον, αποτρέπει την εξάπλωση της υπάρχουσας λοίμωξης χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση.

 • Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μηλόξυδο μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Μπορείτε να το πίνετε δύο φορές την ημέρα.

 • Επίσης, ανακατέψτε 1 μέρος μηλόξυδου μαζί με 3 μέρη χλιαρό νερό. Βάλτε τα νύχια σας μέσα στο διάλυμα για 10 έως 15 λεπτά. Όταν τελειώσετε, αφήστε τα νύχια σας να στεγνώσουν καλά. Κάντε το αυτό μία φορά την ημέρα για μερικές εβδομάδες.


8. Βούτυρο Καριτέ


Βούτυρο Καριτέ

Το βούτυρο καριτέ, λειτουργεί ως ενυδατική κρέμα για τα ξηρά και εύθραυστα νύχια. Περιέχει βιταμίνη Α και Ε, αλλά και λιπαρά οξέα, τα οποία διατηρούν ενυδατωμένα τα νύχια και το δέρμα σας. Είναι μια καλή θεραπεία για την ψωρίαση νυχιών.

 1. Τρίψτε μια μικρή ποσότητα βούτυρο καριτέ στα νύχια σας.

 2. Αφήστε το για όλο το βράδυ.

 3. Το επόμενο πρωί, ξεπλύνετε τα νύχια σας καλά.

 4. Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία καθημερινά ή ανάλογα με την κατάσταση του προβλήματός σας.


9. Έκθεση Στον Ήλιο


Για να θεραπεύσετε την ψωρίαση νυχιών, ο ήλιος είναι μια καλή λύση. Η μικρή έκθεση στον ήλιο, βοηθά το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την μείωση ή και την αποφυγή της μόλυνσης.

Βγάλτε τα χέρια σας στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά την ημέρα. Κάνει καλό και στην υγεία σας γενικά. Μην κάθεστε στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες (ιδιαίτερα το καλοκαίρι), για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

10. Διατροφή


Διατροφή

Άλλη μια καλή συμβουλή για να θεραπεύσετε την ψωρίαση νυχιών, είναι η σωστή διατροφή. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα μειώσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ψωρίαση. Επίσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης των νυχιών σας.

Να θυμάστε πάντα ότι η υγεία του δέρματος και των νυχιών, συνδέεται άμεσα με τη διατροφή.

 • Να τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα, καθώς βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης των μυκήτων στα νύχια σας. Επίσης, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας το σολομό, τις σαρδέλες ή το σκουμπρί, τα καρύδια και τους λιναρόσπορους.

 • Μπορείτε να τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο. Μερικές καλές πηγές ψευδαργύρου είναι οι κολοκυθόσποροι, τα στρείδια και το συκώτι.

 • Μπορείτε επίσης, να τρώτε περισσότερο ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, δημητριακά και πλιγούρι βρώμης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.


Χρήσιμες Συμβουλές

 • Μπορείτε επίσης να πάρετε αντιμυκητιακά φάρμακα από το στόμα για τη θεραπεία των μυκητιασικών λοιμώξεων που προκαλούνται από την ψωρίαση νυχιών.

 • Οι καλλυντικές θεραπείες όπως η αφαίρεση των νυχιών και η στίλβωση μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των νυχιών σας.

 • Αποφύγετε να καθαρίζετε τα νύχια σας με βούρτσα ή αιχμηρό αντικείμενο.

 • Προστατέψτε τα νύχια σας από κάποιο τραύμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει την ψωρίαση νυχιών.

 • Μην τρώτε τα νύχια σας ή τα πετσάκια.

 • Εάν έχετε λευκή ή μαύρη κηλίδα στην επιφάνεια των νυχιών σας, αφαιρέστε την απαλά.

 • Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την εμφάνιση των νυχιών σας, δοκιμάστε ένα βερνίκι νυχιών ή τεχνητά νύχια. Απλά, θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός πριν τα δοκιμάσετε.

 • Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, γι 'αυτό βάλτε έναν αφυγραντήρα μέσα στο σπίτι.


Αυτές είναι οι καλύτερες φυσικές θεραπείες, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ψωρίαση νυχιών. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.Σχόλια