Κόκκινα Μάτια - 10 Φυσικοί Τρόποι Αντιμετώπισης

Το να ξυπνάτε το πρωί και να έχετε κόκκινα μάτια, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ενώ τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ωστόσο, μερικές φορές δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε και θα πρέπει να πάτε άμεσα σε έναν οφθαλμίατρο.

Το κόκκινα μάτια προκαλούνται από τις μεταβολές που γίνονται στα αιμοφόρα αγγεία (διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία), τα οποία που τροφοδοτούν τη μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού.

Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιας λοίμωξης όπως είναι η επιπεφυκίτιδα. Άλλες αιτίες που κάνουν κόκκινα τα μάτια σας είναι η βλεφαρίτιδα, η σκιά ματιών, το χαλάζιο στο μάτι και η ξηροφθαλμία.

Υπάρχουν κάποιες σοβαρές αιτίες που έχουν σχέση με τα κόκκινα μάτια, οι οποίες είναι, οι γρατζουνιές ή εκδορές, η ραγοειδίτιδα (οίδημα οφθαλμικών δομών) και το γλαύκωμα. Τέτοιες σοβαρές καταστάσεις πρέπει να διαγνωσθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα από έναν οφθαλμίατρο.Τα κόκκινα μάτια μπορούν να προκληθούν από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες που κάνετε (όταν υπάρχει πολύ σκόνη) και από κάποιες ασθένειες.

Οι άνθρωποι που έρχονται συνεχώς σε επαφή με αλλεργιογόνα, όπως η γύρη ή ο καπνός, μπορεί να έχουν κόκκινα μάτια. Ο ξηρός αέρας, η υγρασία και η έκθεση στο φως του ήλιου, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το πρόβλημα. Ο υπερβολικός βήχας επίσης, μπορεί να προκαλέσει κόκκινες κηλίδες στα μάτια σας. Ωστόσο, μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες τους.

Επίσης, έχετε κόκκινα μάτια συνήθως, όσοι εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, φοράτε φακούς επαφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταναλώνετε πολύ αλκοόλ και τρίβετε τα μάτια σας.

Τις περισσότερες φορές, οι αιτίες που κάνουν τα μάτια σας κόκκινα δεν είναι σοβαρές και μπορεί να αντιμετωπιστούν χωρίς κάποια ιατρική θεραπεία μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση τυχόν συμπτωμάτων που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Προσοχή! Εάν έχετε κόκκινα μάτια και πονάτε πολύ ή είστε ευαίσθητοι στο φως, επισκεφτείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο.

Εδώ είναι 10 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα κόκκινα μάτια.

1. Συχνό Πλύσιμο Των Ματιών


Συχνό Πλύσιμο Των Ματιών

Εάν έχετε κόκκινα μάτια εξαιτίας της σκόνης, της γύρης, του ήλιου ή κάποιας χημικής ουσίας, θα πρέπει να αποφεύγετε συνεχώς το τρίψιμο των ματιών σας, γιατί αυξάνει τη φλεγμονή και επιδεινώνει το πρόβλημα.

Οπότε, για να ανακουφίσετε τα μάτια σας, θα πρέπει να τα ξεπλύνετε αρκετές φορές την ημέρα.

Ρίξτε δροσερό νερό στα μάτια σας, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και τον ερεθισμό.

2. Ζεστές Κομπρέσες


Η τοποθέτηση ζεστής κομπρέσας στα βλέφαρά σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα κόκκινα μάτια.

Η θερμότητα από τη κομπρέσα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και ενισχύει την έκκριση δακρύων, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την ξηρότητα στα μάτια. Επίσης, θα μειώσει τον ερεθισμό στα μάτια.

 1. Βάλτε ένα καθαρό πανί ή πετσέτα μέσα στο ζεστό νερό και στραγγίξτε καλά για να φύγει το πολύ νερό.

 2. Ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια σας και βάλτε τη ζεστή πετσέτα στα βλέφαρα για 1 λεπτό.

 3. Αλλάξτε το πανί ή την πετσέτα και επαναλάβετε τη διαδικασία 3 ή 4 φορές.

 4. Τέλος, πλύνετε τα μάτια σας με χλιαρό νερό.


Χρησιμοποιήστε αυτή τη θεραπεία 1 ή 2 φορές την ημέρα.

Προσοχή! Επειδή τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα, ελέγξτε τη θερμοκρασία της πετσέτας πριν την βάλετε πάνω στα βλέφαρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικές πετσέτες σε κάθε μάτι.

3. Κρύες Κομπρέσες


Οι κρύες κομπρέσες είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές για να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή και το πρήξιμο που προκαλείται στα κόκκινα μάτια.

Η κρύα θερμοκρασία θα συσφίξει το δέρμα γύρω από τα μάτια σας και θα χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό με τη σειρά του, θα μειώσει το κοκκίνισμα των ματιών.

 • Βάλτε ένα απαλό πανί ή μια πετσέτα σε κρύο νερό και στραγγίξτε καλά για να φύγει το πολύ νερό. Τοποθετήστε το στα βλέφαρα (θα πρέπει να είναι κλειστά τα μάτια σας) σας για 5 έως 10 λεπτά. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.

 • Εναλλακτικά, τυλίξτε μερικά παγάκια σε ένα καθαρό πανί. Τοποθετήστε το στα βλέφαρα για 1 λεπτό. Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και στη συνέχεια, επαναλάβετε για ακόμη 1 λεπτό. Κάντε το αυτό 2 ή 3 φορές την ημέρα.

4. Ροδόνερο


Το ροδόνερο έχει μια χαλαρωτική επίδραση στα μάτια σας. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μειώνουν τη φλεγμονή και τον ερεθισμό, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε όταν έχετε κόκκινα μάτια.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε του 2010, αναφέρθηκε ότι οι σταγόνες ροδόνερου για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας, βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, επειδή το ροδόνερο έχει αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

 • Βάλτε σε 2 κομμάτια βαμβάκι λίγο ροδόνερο. Τοποθετήστε τα πάνω από τα μάτια σας (θα πρέπει να τα έχετε κλειστά). Αφήστε τα για 15 λεπτά. Κάντε αυτό μία ή δύο φορές την ημέρα.

 • Μια άλλη επιλογή, είναι να βάζετε 2 ή 3 σταγόνες ροδόνερο στα μάτια σας δύο φορές την ημέρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαρό και καλής ποιότητας ροδόνερο.


Δείτε Επίσης: Ροδόνερο – Οφέλη Και Τρόποι Χρήσης Για Το Δέρμα

5. Φακελάκια Τσαγιού


Φακελάκια τσαγιού για τα κόκκινα μάτια

Μην πετάτε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όταν έχετε κόκκινα μάτια.

Το τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες και βιοφλαβονοειδή που μπορούν να είναι αποτελεσματικά για αυτή τη θεραπεία. Επίσης, οι τανίνες έχουν και στυπτικές ιδιότητες.

 1. Βάλτε 2 χρησιμοποιημένα φακελάκια μαύρου τσαγιού στο ψυγείο για 30 λεπτά.

 2. Ξαπλώστε και τοποθετήστε τα πάνω από τα κλειστά βλέφαρά σας.

 3. Αφήστε τα για 10 έως 15 λεπτά.


Επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές την ημέρα ή μέχρι να φύγει εντελώς το κοκκίνισμα.

6. Αγγούρι


Το αγγούρι είναι μια άλλη εξαιρετική θεραπεία για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα κόκκινα μάτια. Βοηθά στην συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα. Επίσης, η καταπραϋντική ιδιότητα του αγγουριού, χαλαρώνει τα κουρασμένα μάτια. Επιπλέον, έχει ενυδατικές, θρεπτικές και στυπτικές ιδιότητες.

 1. Κόψτε μερικές φέτες από ένα αγγούρι που το έχετε βάλει πρώτα στο ψυγείο.

 2. Τοποθετήστε μια φέτα σε κάθε μάτι.

 3. Αφήστε τις για περίπου 30 λεπτά.


Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 ή 3 φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.7. Αλόη Βέρα


Η αλόη βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα κόκκινα μάτια. Η αλόη βέρα έχει πολλές δραστικές ουσίες που είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις φλεγμονές και άλλες παθήσεις που δημιουργούνται στο εξωτερικό σημείο των ματιών, όπως ο κερατοειδής χιτώνας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012.

 1. Συνδυάστε μαζί ίσες ποσότητες ζελέ αλόης με νερό.

 2. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

 3. Βάλτε σε 2 κομμάτια βαμβάκι λίγη ποσότητα από αυτό το δροσερό μείγμα και τοποθετήστε τα πάνω στα μάτια σας (να είναι κλειστά).

 4. Αφήστε τα για 20 έως 30 λεπτά.


Κάντε το αυτό 2 ή 3 φορές την ημέρα.

8. Ανοιγοκλείστε Τα Μάτια Σας


Ανοιγοκλείστε τα μάτια όταν είναι κόκκινα

Το πιο απλό πράγμα όταν έχετε κόκκινα μάτια είναι, να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας. Βελτιώνεται η έκκριση δακρύων, με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση του ερεθισμού και του κοκκινίσματος.

Επίσης, μειώνει τα συμπτώματα των ξηρών ματιών αλλά και την πίεση που νιώθετε σε αυτά.

 1. Κλείστε τα μάτια σας καλά και μετρήστε μέχρι το 2.

 2. Στη συνέχεια, πιέστε τα βλέφαρα ελαφρώς και μετρήστε πάλι μέχρι το 2.

 3. Τέλος, ανοίξτε τα μάτια σας και μετρήστε ξανά μέχρι το 2.


Μπορείτε να κάνετε αυτή την γρήγορη εξάσκηση για τα μάτια μερικές φορές την ημέρα.

9. Πιείτε Πολύ Νερό


Πιείτε Πολύ Νερό

Ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα κόκκινα μάτια που προκαλούνται από το κλάμα ή το υπερβολικό αλκοόλ, είναι να πίνετε πολύ νερό. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, οπότε θα πρέπει να πίνετε συχνά για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.

Όταν το σώμα είναι καλά ενυδατωμένο, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις μεμβράνες, οι οποίες καλύπτουν το μπροστινό μέρος των ματιών, θα λειτουργούν σωστά. Το νερό βοηθά επίσης να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα σας.

 • Να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν δεν σας αρέσει το σκέτο νερό, ρίξτε μέσα λίγο χυμό λεμονιού.

 • Ταυτόχρονα, αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τη σόδα. Μπορούν να αφυδατώσουν τον οργανισμό.

10. Χαμομήλι


Το τσάι χαμομηλιού έχει ισχυρά αντιαλλεργιογόνα αποτελέσματα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κρύα κομπρέσα ή να ξεπλύνετε τα μάτια σας για να μειώσετε το πρόβλημα που έχετε με τα κόκκινα μάτια. Αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία βοηθά στην πρόληψη της αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να κάνει τα μάτια σας κόκκινα.

Το χαμομήλι επίσης έχει πολλά οφέλη για τα κουρασμένα και ξηρά μάτια.

 • Βάλτε 1 φακελάκι από τσάι χαμομήλι μέσα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό για 5 λεπτά. Αφαιρέστε το φακελάκι τσαγιού και αφήστε το τσάι να κρυώσει. Χρησιμοποιήστε το δροσερό τσάι για να πλύνετε τα μάτια σας, 2 ή 3 φορές την ημέρα.

 • Εναλλακτικά, βάλτε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού από χαμομήλι στο ψυγείο. Βάλτε πάνω από τα κλειστά βλέφαρά σας για περίπου 10 λεπτά. Κάντε το αυτό 3 ή 4 φορές την ημέρα για γρήγορη ανακούφιση.


Χρήσιμες Συμβουλές

 • Να πλένετε πάντα τα χέρια σας εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει κάποια μόλυνση στα μάτια του.

 • Μην κοιμηθείτε ποτέ χωρίς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ που έχετε βάλει στα μάτια σας.

 • Μη φοράτε φακούς επαφής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να καθαρίζετε πάντα τους φακούς επαφής πριν και μετά τη χρήση τους.

 • Μην κάθεστε πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, γιατί μπορεί να γίνουν κόκκινα τα μάτια σας. Θα πρέπει να κάνετε διαλείμματα για να ξεκουραστούν τα μάτια σας.

 • Αποφύγετε την επαφή με ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια σας.

 • Εάν μπει στα μάτια σας οτιδήποτε, ξεπλύνετέ τα αμέσως.

 • Το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση όταν έχετε κόκκινα μάτια.


Αυτές είναι μερικοί απλοί φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα κόκκινα μάτια. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι, όταν το πρόβλημα επιμένει και νιώθετε πόνο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο.Σχόλια