Μώλωπες - 10 Φυσικοί Και Απλοί Τρόποι Θεραπείας

Οι μώλωπες μπορούν να εμφανιστούν στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, είναι τα κόκκινα σημάδια που καταλήγουν σε μελάνιασμα της περιοχής μέσα σε λίγες ώρες. Το χρώμα του δέρματος γίνεται πιο έντονο όταν μετά από κάποιο χτύπημα ή τραυματισμό σπάνε τα μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή). Εμφανίζεται ο πόνος ή κάποιο οίδημα, ενώ υπάρχει και αποχρωματισμός του δέρματος.

Οι μώλωπες μπορεί να είναι πολύ σοβαροί, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Μπορείτε να θεραπεύσετε αυτό το πρόβλημα, πηγαίνοντας απλά στον γιατρό ή χρησιμοποιώντας μερικούς απλούς φυσικούς τρόπους στο σπίτι σας.Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στους μώλωπες, ακόμη και όταν έχετε έναν ελαφρύ τραυματισμό σε περίπτωση που το δέρμα σας είναι λεπτό, έχετε έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη C και K, είστε παχύσαρκοι, έχετε αναιμία, λευχαιμία, διαταραχές αιμορραγίας ή κάνετε χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι μώλωπες μπορούν να διαρκέσουν για μέρες ή και μήνες. Αλλά, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης χρησιμοποιώντας εύκολα και αποτελεσματικά μερικές φυσικές θεραπείες στο σπίτι.

Εδώ είναι 10 απλοί φυσικοί τρόποι για να θεραπεύσετε τους μώλωπες.

1. Παγοθήκες


Παγοθήκες

Οι παγοθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο που προκαλούνται από τους μώλωπες. Ο πάγος βοηθά στη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας έτσι την περαιτέρω διαρροή του αίματος στο δέρμα και στους ιστούς.

 • Βάλτε τον πάγο σε ένα μικρό πανί ή πετσέτα και κρατήστε τον πάνω από την πληγείσα περιοχή για έως και 15 λεπτά. Κάντε το αυτό αμέσως μετά την εμφάνιση του μώλωπα. Επαναλάβετε κάθε λίγες ώρες για τις πρώτες 24 ώρες. Εάν δεν έχετε πάγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα κατεψυγμένων λαχανικών.

 • Όσοι δεν θέλετε να βάλετε πάγο και ιδιαίτερα τα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί βρεγμένο με κρύο νερό. Για να ενισχύσετε την καταπραϋντική επίδραση, προσθέστε μερικές σταγόνες έλαιο λεβάντας μέσα στο νερό.


Προσοχή! Μην βάζετε πάγο απευθείας στο δέρμα, γιατί μπορεί να σας προκαλέσει κρυοπαγήματα.

2. Κομπρέσα Με Τσάι


Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια κρύα κομπρέσα με τσάι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να μειώσετε το πρήξιμο.

 1. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λουλούδια χαμομηλιού και ένα κουταλάκι του γλυκού λουλούδια λεβάντας σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό.

 2. Σκεπάστε το και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά.

 3. Στραγγίξτε το διάλυμα και βάλτε το στο ψυγείο για να κρυώσει.

 4. Βάλτε ένα πανί μέσα στο κρύο τσάι με βότανα και χρησιμοποιήστε το ως κρύα κομπρέσα.

 5. Επαναλάβετε αυτή τη φυσική θεραπεία μερικές φορές την ημέρα για τις πρώτες 24 ώρες.

3. Άρνικα (Βότανο)


Η άρνικα μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τη φλεγμονή, να μειώσετε τον πόνο και να αυξήσετε την κυκλοφορία στην περιοχή γύρω από τους μώλωπες.

 • Τρίψτε απαλά το τζελ ή το βάμμα άρνικας (όταν χρησιμοποιείτε το βάμμα, προσθέστε λίγη ποσότητα νερού) στην πληγείσα περιοχή μερικές φορές την ημέρα.

 • Εναλλακτικά, συνδυάστε μια κουταλιά της σούπας άρνικα, βαλσαμόχορτο και χαμομήλι. Ανακατέψτε με τέσσερις σταγόνες έλαιο λεβάντας και δύο κουταλιές κρύο νερό. Βάλτε ένα καθαρό πανί μέσα στο διάλυμα και τοποθετήστε το στην περιοχή που πονάτε. Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά. Κάντε το αυτό μία ή δύο φορές την ημέρα κατά τις πρώτες δύο ημέρες.


Προσοχή! Μην βάζετε άρνικα σε δέρμα που έχει ανοίξει.

4. Βιταμίνη Κ


Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ μειώνει τους μώλωπες και ρυθμίζει την πήξη του αίματος.

 • Βάλτε απαλά κρέμα βιταμίνης Κ στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα.

 • Να τρώτε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως αλφάλφα, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 • Μπορείτε επίσης να πάρετε δισκία βιταμίνης Κ, μετά από συμβουλή του γιατρού σας.


Προσοχή! Μην πάρετε βιταμίνη Κ εάν παίρνετε φάρμακα για την πήξη του αίματος ή εάν έχετε ιστορικό αυξημένου κινδύνου πήξης του αίματος.

5. Σύμφυτο


Το σύμφυτο είναι ένα πολύ παλιό βότανο που χρησιμοποιείται για τις πληγές, τα διαστρέμματα και τους μώλωπες. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι από σύμφυτο και να το χρησιμοποιήσετε ως κομπρέσα, αρχικά ως κρύα κομπρέσα για μία ή δύο ημέρες και στη συνέχεια ως ζεστή κομπρέσα.

Για να προετοιμάσετε αυτό το τσάι, βάλτε μια κουταλιά της σούπας από αυτό το βότανο μέσα σε ένα 1 και 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό για 15 λεπτά.

6. Ζεστή Κομπρέσα


Μετά από τις πρώτες δύο ημέρες ή μετά την εξαφάνιση του αρχικού πρηξίματος, μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να είναι χρήσιμη για να θεραπεύσετε τους μώλωπες. Βοηθάει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Απλά βάλτε μια καθαρή πετσέτα μέσα σε ζεστό νερό και βάλτε την στην περιοχή όπου έχετε το πρόβλημα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια θερμοφόρα. Μην βάζετε στην περιοχή όπου υπάρχει ο μώλωπας ζεστή κομπρέσα ή θερμοφόρα τις δύο πρώτες μέρες, γιατί μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αιμορραγία κάτω από το δέρμα σας.7. Bαλσαμόχορτο


Bαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να επουλώσουν τους μώλωπες. Επίσης, λειτουργεί και ως αναλγητικό για την ανακούφιση από τον πόνο.

 • Εφαρμόστε το έλαιο βαλσαμόχορτου στο μώλωπα αρκετές φορές την ημέρα για μερικές ημέρες.

 • Εναλλακτικά, βάλτε δύο κουταλιές της σούπας βαλσαμόχορτο σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό για 10 έως 20 λεπτά. Μπορείτε να το πίνετε καθημερινά μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.


8. Μηλόξυδο


Το μηλόξυδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τους μώλωπες. Χρησιμοποιήστε το για λίγες μέρες μέχρι να δείτε βελτίωση.

 • Βάλτε ένα καθαρό πανί ή μια πετσέτα σε μηλόξυδο, ανακατεμένο με λίγο νερό και τοποθετήστε το στην πληγείσα περιοχή ως κομπρέσα για περίπου 10 λεπτά.

 • Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα κομμάτι ωμό ή ψημένο κρεμμύδι στο μηλόξυδο, το οποίο βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και να το εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή. Αφήστε το για 15 έως 20 λεπτά.


Προσοχή! Μην εφαρμόζετε αυτές τις θεραπείες σε δέρμα που έχει ανοίξει.

9. Αιθέρια Έλαια


Το μασάζ στις περιοχές όπου υπάρχουν μώλωπες με αιθέρια έλαια μετά από μερικές ημέρες, θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος.

 1. Αναμίξτε πέντε σταγόνες έλαιο καλέντουλας, δύο σταγόνες έλαιο μάραθου και μια σταγόνα έλαιο κυπαρισσιού μαζί με τέσσερα κουταλάκια του γλυκού (10 ml) κραμβέλαιο.

 2. Τρίψτε απαλά με αυτό το μείγμα από έλαια την πληγείσα περιοχή.

 3. Κάντε το αυτό μία φορά την ημέρα.


10. Ανανάς


Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορείτε να φάτε ή να πιείτε χυμό ανανά για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα από τον πόνο που προκαλούν οι μώλωπες.

 1. Ξεφλουδίστε και κόψτε τον ανανά σε μικρά κομμάτια.

 2. Εφαρμόστε τον ανανά απευθείας στην περιοχή όπου έχει εμφανιστεί ο μώλωπας για γρήγορη ανακούφιση.

 3. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσο χρειαστεί.


Χρήσιμες Συμβουλές

 • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε εναλλάξ ζεστές και κρύες κομπρέσες για περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο που έχουν οι μώλωπες. Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία κάθε 2 ώρες.

 • Το μασάζ στην περιοχή όπου έχει εμφανιστεί ο μώλωπας αμέσως μετά από τη ζεστή ή την κρύα κομπρέσα, βελτιώνει τη ροή του αίματος γύρω από την τραυματισμένη περιοχή. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι έντονος, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

 • Μην ασκείτε πίεση στην πληγείσα περιοχή. Κάντε απαλές κινήσεις έτσι ώστε να μην εξαπλώνεται η μελανιά.


Αυτές είναι μερικές απλές φυσικές θεραπείες για να μπορέσετε να νιώσετε ανακούφιση ή να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες. Αν οι μώλωπες εμφανίζονται χωρίς τραυματισμό ή εμφανή λόγο ή αν η περιοχή γύρω από τον μώλωπα παρουσιάζει σημάδια λοίμωξης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.Σχόλια